Zpravodaj č. 1/2017

14. – 15.1.2017:


Ml.žáci:  5. ROČNÍK MEZINÁRODNÍHO TURNAJE  ML. ŽÁKŮ OLMA-CUP 2017 - VELKÁ BYSTŘICE

Naše družstvo ml. žáků se zúčastnilo domácího mezinárodního domácího turnaje Olma-cup 2017. Turnaje se zúčastnila tradiční družstva, která k nám jezdí: Dukla Praha 4, Dukla Praha 6, ŠKP Bratislava, HCB Jičín, HK Lovosice a domácí SK Velká Bystřice. Jednalo se o špičková družstva, která hrají v dospělých kategoriích nejvyšší soutěž - extraligu.

My nastoupili v neúplné sestavě:
Kuba Salašný - brankař, v poli hráli Tom Juračka(15), Štěpán Dvořák(1), Adam Horáček(8), Vojta Pečínka(8), Peťa Matulík(4), Aleš Čáp(8), Eva Horáčková(2), Šárka Himrová(13), Pavel Matulík a Vojta Schaffner(9).

Hrálo se systémem každý s každým 2x15minut a na závěr ještě zápasy o umístění.

Na první zápas jsme nastoupili v sobotu proti Dukle Praha 4 a po slušném výkonu vyhráli 15:12. Všichni se snažili, bojovali a navzájem si pomáhali. To nelze říct o druhém zápase proti ŠKP Bratislava, kdy naši hráči hráli vlažně - bez bojovnosti. Odpovídal tomu také výsledek -prohra 9:22. Třetí zápas nás čekaly HK Lovosice. Byl to bojovný vyrovnaný zápas o jehož výsledku rozhodlo větší množství chyb našeho družstva. Výsledkem byla prohra 13:17. Poslední sobotní zápas nás čekalo družstvo HBC Jičín. První poločas - vyrovnaný zápas, ve kterém soupeř nepatrně vedl. Ve druhém poločase jsme postupně začali kupit chybu za chybou, v obraně bez vysouvání a v útoku zbytečné ztráty míčů po nepřesných přihrávkách a neproměněných šancí. Výsledkem byla prohra 9:18.

V neděli jsme nastoupili první zápas proti dosud neporažené Dukle Praha 6. Na první pohled jsme byli výškově “podmíráci“. Jen pro srovnání - nejvyšší hráč Dukly měl 186cm a další byli o „facku“ menší. I rychlostně to bylo družstvo z jiné planety. Po ztrátách míče nás soupeř trestal brejky a náš brankař bohužel neměl šanci. Výsledek 4:23 mluví za vše. Útěchou pro nás může být, že podobné nakládačky dostávali s vyjímkou Jičína všichni soupeři. Poslední zápas o umístění nás čekala opět Dukla Praha 4. Nenechali jsme nic náhodě a od začátku hráli konečně rychlou házenou se solidní obranou. Všichni bojovali, jako by chtěli odčinit prohry z předešlých zápasů. Opět si zahráli, jako každý zápas všichni. S turnajem jsme se rozloučili výhrou 18:5.


Konečné pořadí družstev:

  1. DUKLA PRAHA 6
  2. ŠKP BRATISLAVA
  3. HK LOVOSICE
  4. HBC JIČÍN
  5. SK VELKÁ BYSTŘICE
  6. DUKLA PRAHA 4


Krátké zhodnocení našich hráčů a hráček:


Kuba Salašný - odchytal ve slušné formě, měl výborné zákroky, ale i slabé chvilky. Převládali ty výborné zákroky. Chybí mu trochu víc koncentrace.

Tom Juračka - důležitý hráč, na kterého spoléháme, protože je to nejvyšší hráč našeho výškově  podprůměrného družstva. Jako jeden z mála umí vystřelit z dálky a ubránit vyššího soupeře, ale musí být dobrá konstelace hvězd. Na tomto turnaji to by střídavě nahoru-dolů.

Štěpán Dvořák - hrál na pivotě a na křídle. Není to typ rychlého a průbojného hráče, ale své si uhrál.

Adam Horáček - nehrál na turnaji v úplně ideální formě. Je to hráč základní sestavy. Jeho nevýhodou je malá výška a někdy vše brzy vzdává. Výhodou je jeho rychlost, dravost, bojovnost a přehled při hře. Na turnaji předvedl vše ze svého repertoáru. Převládaly ty kladné vlastnosti

Vojta Pečínka  - je to dříč a tahoun družstva. Nemá potřebnou výšku, ale nahrazuje ji bojovností. Je to kluk do nepohody a na turnaji organizoval obranu i útok.

Vojta Schaffner  - šikovný hráč, který momentálně mírně stagnuje, ale pokud vydrží, jeho doba přijde. Jako každý umí zabrat, ale někdy i vypustit akci. Na turnaji zahrál dobře - makal.

Peťa Matulík - se zatím trochu hledá, ale budoucnost má před sebou, musí zrychlit nohy jak v obraně, tak v útoku. Některé jeho akce už mají rychlostní prvky. Na turnaji sbíral zkušenosti

Aleš Čáp - je náš nejmladší člen a věkově ještě může hrát za miniházenou. Má přirozený talent a rychlost, kterou je potřeba vybrousit. Ještě má někdy zbytečné přešlapy a v obraně ne vždy ubrání. Na turnaji ale předvedl, že jeho nominace v družstvu ml. žáků je oprávněná.

Eva Horáčková - není sice v základním kádru, ale poslední dobou se hodně zlepšila. Chybí jí víc silové pojetí, ale své si v zápasech uhraje. Na turnaji předvedla velmi dobrý výkon.

Šárka Himrová - má příkladný tah na bránu a je to výborná obranářka. Na turnaji potvrdila, že lepšího pivota momentálně nemáme.

Pavel Matulík - křídlo, kterému ještě trochu chybí míčová technika. V obraně je týmový hráč, umí v pravý čas zaskočit. To na turnaji potvrdil.

Na turnaji opět všichni hráči trošku výkonnostně poposkočili a pochytili od kvalitních soupeřů něco z házenkářského umění.

Poděkování patří všem - ať už hráčům a hráčkám, tak i rodičům za podporu a pomoc při pořádání turnaje.



St.žáci: 1.místo na MEMORIÁLU PETRA RUSINKA – Sečovce (SR)

V rámci zimní přípravy jsme v pátek dopoledne vyrazili vlakem do dalekých Sečoviec, které se nachází nedaleko ukrajinských hranic. Zdálo se, že cesta proběhne bez komplikací, ale východní Slovensko zasáhla sněhová kalamita a cesta z Košic do Sečoviec byla neprůjezdná. Museli jsme tedy najít náhradní variantu a dorazit do Trebišova, kde na nás čekali pořadatelé turnaje a auty nás dopravili do cíle. Vše tedy dobře dopadlo a my našli azyl v  pěkném penziónu. Sněžení však nepřestávalo a do rána připadlo dalších třicet centimetrů. To mělo za následek, že dvě družstva na turnaj vůbec nedorazila. Pořadatelé však zareagovali na jedničku, povolali mladší dorostence z Trebišova, změnili systém turnaje na dvoukolový, protáhli hrací čas (2x25min) a my tak nejeli jen na výlet. Nutno podotknouti, že se nakonec ukázalo, že na kvalitu zápasů to nemělo vliv a my odehráli pět opravdu těžkých zápasů.

SK Velká Bystřice – Sečovce                                                   28 : 19 (14 : 13)

Náš první zápas byl o dvou rozdílných poločasech. V tom prvním jsme nehráli špatně dopředu, ale nedokázali jsme bránit hlavně levou stranu hřiště, přes kterou jsme dostali většinu branek. A nebýt vynikajícího Vojty v brance, mohli jsme jich dostat daleko více. Po přestávce jsme tedy změnili pozice, na levou spojku se přesunul Tony, na křídlo Shaffi a naše obrana začala konečně fungovat. Dokázali jsme narušit útočné snahy domácích, získávat míče a být produktivní v útoku (Tony, Bobo, Matěj). Rychle jsme si vytvořili dostatečný náskok a na hřiště putovali hráči z lavičky, kteří pokračovali v nastoleném tempu a zápas dovedli do vítězného konce.

SK Velká Bystřice – Slavoj Trebišov (ml. dorost)                    17 : 32 (12 : 13)

Po obědě nás čekal těžký soupeř, mladší dorostenci z Trebišova. Tento tým budil u našich hráčů respekt díky značné výškové převaze a my byli velice zvědaví, jak si s touto nevýhodou kluci poradí. S prvním hvizdem ale respekt zmizel a kluci se do soupeře zakousli nevídaným způsobem. Rvali se o každý balon, tvrdě odolávali útočným nájezdům a hlavně, v brance opět kouzlil Vojta. Pravdou je, že tentokrát mu hodně pomáhala branková konstrukce, když chvílemi to v hale zvonilo, jako v kostele. Ale štěstí přeje připraveným  ;-). V útoku se prosazoval Tony (6), který pálil z dálky a Puchy (4), který těžil z vynikajících nahrávek od Bohouška. V desáté minutě druhé půle jsme za stavu 15:16 stáhli ze hry základní šestku, kterou jsme chtěli pošetřit na zápas s Prešovem (hrálo se ihned po tomto utkání) a na plac putovali mlaďoši, kteří se snažili seč mohli, ale tady  se naplno projevila fyzická převaha dorostů, kteří navýšili rozdíl ve skóre na konečných 15 branek. V brance so objevil i Tony, který vystřídal unaveného Vojtu a blýskl se zázračně chyceným trhákem ;-) Tento zápas se nepočítal do celkového pořadí turnaje.

SK Velká Bystřice – Tatran Prešov                                          25 : 21 (15 : 12)


Po cca dvacetiminutové přestávce mezi zápasy nás čekal těžký soupeř – mistr SR z Prešova. Navíc po pár minutách odstoupil Puchy, který si bolestivě narazil koleno. Tým z Prešova od začátku praktikoval obranu 3+3 a 5+1 se jediným hráčem vzadu a zbytkem vytaženým až k polovině hřiště. Navíc hráli velmi tvrdě a zákeřně, kdy hlavně zákroky ze zadu vypadali chvílemi velice škaredě a je s podivem, že to nikdo z našich neodnesl nějakým zraněním. My jsme ale měli problém v první půlce hlavně s jejich útočnou hrou, kdy jsme nedokázali zachytávat seběhy prešovanů na brankoviště. V druhé půlce si kluci dali větší pozor a dokázali tyto útočné varianty lépe bránit. V brance opět kouzlil Vojta, který pochytal několik sedmiček a soupeřovi střelce přiváděl k zoufalství :-)

 V útoku řádil Tony (9) a Shaffi (7), který neúnavně chodil do trháků, které spolehlivě proměňoval. Zdatně jim sekundovali Vojta Haderka (5) a Matěj Pelák (4). Méně prostoru tentokrát dostali někteří mlaďoši, ale slíbili jsme jim, že v odvetě si to určitě vynahradí ;-)

SK Velká Bystřice - Sečovce                                                   29 : 22 (14 : 15)  

Nedělní ranní zápas, který jsme hráli znovu s domácím týmem okořenil předzápasový fotbálek, aby se unavení kluci mírně odreagovali a přišli na jiné myšlenky. No v prvním poločase se zase objevily chyby z předchozího zápasu čili, nedůsledná a nedůrazná obrana. K tomu jsme přidali velké množství zahozených šancí a poločas jsme prohráli o jeden gól. V tom druhém se ale karta obrátila a domácí, kteří už úplně nestíhali fyzicky, se bránili jen za cenu faulů a následných vyloučení. Jako utržený ze řetězu byl Schaffi, který těžil z dobré souhry s Tonym a z levého křídla střílel jeden gól za druhým (9). Střelecky ožil i Bobo, který k tomu několikrát krásně uvolnil Puchyho v pivotu.

SK Velká Bystřice – Tatran Prešov                                          26 : 25 (12 : 11)

Jak jsme v sobotu řekli, tak se v neděli stalo a úvodní sestava byla složena z mlaďochů a Puchyho, který první zápas s Prešovem nehrál (aby o nic nepřišel). Soupeř na nás vyrukoval s hrou bez brankaře se sedmi hráči v poli, ale příliš úspěšný nebyl. V prvních dvou útocích přišel o balon a rázem prohrával 2:0. Náskok jsme mohli navýšit, ale ne vždy jsme dokázali trefit prázdnou branku střelami přes celé hřiště. Vojta Zácha přidal dvě chycené sedmičky a dál deptal prešovské střelce. Postupem času se hra vyrovnala, chvíli jsme i prohrávali a do zápasu postupně naskočili ostatní hráči. Naši protivníci ještě více přitvrdili v obraně, a tak byl několikrát v akci i chladivý sprej. O přestávce bylo vidět, že už toho naši mají opravdu dost a my je postavili před otázku,  zda-li se chtějí o výsledek porvat anebo to vzdát. Jednomyslně se shodli, že do toho dají zbytky sil, a že rohozdně nehodlají tento zápas prohrát J Chtěli jsme po nich, aby také přitvrdili v obraně, ale vyvarovali se nefér zákroků, které předváděli hráči Prešova. Kluci si naše rady vzali k srdci a několikrát ukázali, že nejsou žádné slečny. Zápas se rychle otočil v náš prospěch a my jsme vedli až o čtyři branky (21:17). Pak ale přišly naše chyby, které nás stály vedení a v poslední minutě byl stav 25:25. Střelou z dálky nás dostal do vedení Vojta Haderka, a když Vojta Zácha zlikvidoval čistou gólovku soupeře, byli jsme to my, kdo jsme se radovali z vydřeného vítězství.
 

Hráči, branky, hodnocení:

V. Zácha (br) – naše jistota v brance, likvidoval střely ze všech pozic, vynikal v chytání sedmiček. Postupně si získal obdiv všech trenérů a diváků a několikrát bylo v hale slyšet skandování: „Brankár je najlepší !!!“

A. Vodička (35) – ostrá spojka, motor týmu, tvrdě bránil, střílel branky, v soubojích jeden na jednoho využíval svoji sílu. Výborně uvolňoval křídla.  Nejlépe jeho hru vystihl asi Puchy, který mu říkal: „Tony, ty jseš tank.“

B. Možíš (21) – další tahoun, inteligentní střední spojka, střílel branky, parádně uvolňoval pivota (Puchyho), poctivý v obraně. Když jsme ho po sobotních výkonech chválili, suše pronesl: „Dnes to nebylo dobrý…“ – prostě skromný Bobo

D. Schaffner (20) – ze začátku si zbytečně vyčítal neproměněné šance, ale potom rozjel střelecké hody. V sobotním zápase s Prešovem a v nedělním se Sečovcemi si otevřel soukromou střelnici. Celkově odvedl poctivý a bojovný výkon, kromě brány prošel během turnaje všemi posty.

V. Haderka (14) – rozjížděl se pomaleji, zejména v obraně. V průběhu turnaje se ale dostal do tempa a předváděl výkony, na jaké jsme u něj zvyklí. V odvetě s Prešovem vstřelil vítězný gól.

M. Pelák (13) – alternoval s Bohouškem na střední spojce a obstál na výbornou. I on se ze začátku nevyvaroval chyb v obraně, ale postupně to zlepšil. Jeho rychlé nohy platili na vysunutou obranu Prešova.

J. Vysloužil (10) – dirigent obrany a především absolutní jednička v útoku. Jeho zpracování těžkých přihrávek od Bohouška (jednoruč nebo obouruč) přivádělo do úžasu hlavně trenéry Prešova.

V. Zedník (4) – hrál bojovně a s nasazením, občas jsme mu museli připomenout, že i obrana patří k házené J

R. Černý (3) – makal na křídle, jezdil nahoru dolů, vstřelil důležité branky v odvetě s Prešovem, pochvala.

M. Pečinka (2) – další křidélko, dobrý v obraně. V útoku se snažil něco vymyslet a i on vstřelil branky.

H. Dvořák (2) - šikovné křidélko, stejně jako ostatní mlaďoši podal bojovný výkon, střelecky se prosadil proti Prešovu i Sečovcím.

J. Dzieržava (2) – slušná obrana, rychlé nohy. V útoku má navíc, ale to spravíme ;-)


P. Blaha – sám na sebe klade velký tlak, škoda neproměněných šancí včetně sedmičky J Ale bojovník s poctivým přístupem.

Celkově turnaj hodnotíme jako kvalitní přípravu. Zápasy s dorostenci Trebišova a Prešovem měli vysokou úroveň a nám se dobře poslouchala chvála, která se na naše družstvo valila ze všech stran. To ale neznamená, že už vše umíme a není na čem pracovat - naopak! Velká pochvala za bojovnost a nasazení v každém zápase. Velmi nás těší, že už konečně kluci fungují jako velká parta, velké hecování a podpora z lavičky bylo něco, co nám doposud chybělo.  Takže kluci děkujem a jen tak dál….

 

O nás

Házená Velká Bystřice je sportovní klub s dlouhou tradicí. Jako jeden z mála oddílů v regionu pokrýváme všechny mužské kategorie.

Novinky

Zpravodaj č.12/2024

Zpravodaj č. 11/2024

Facebook