Zpravodaj č. 15/2014

PÁTEK 16.5.2014:

 

První zápas házenkářské baráže o 1. ligu byl v režii Velké Bystřice, ale nakonec vyhrál o gól STM Olomouc

16.5.2014 21:55

Baráž o 1. ligu mezi STM Olomouc a SK Velkou Bystřicí má za sebou první poločas, který splnil očekávání. Házenkářské derby viděla plná hala na Zoře. Převahu v hledišti i na hřišti měla celý zápas Velká Bystřice. Hráči Olomouce ale prokázali velkou bojovnost a zkušenosti, když v závěru dokázali hostům sebrat vedení a první zápas baráže vyhráli 24:23.

Zápas začala za velké podpory svých fanoušků lépe Velká Bystřice. Rychlou hrou a precizní kombinací šla do vedení 6:2. Pomohly tomu i dvě vyloučení, když šel dvakrát na dvě minuty ven olomoucký Mazáč. Domácí trenéři Lerch s Táborským si vzali oddechový čas a pomohlo to. STM zklidnil hru a hlavně díky Tydlačkovi srovnal v 15. minutě i skóre na 7:7. Ofenzívu Velké Bystřice táhli především Svébiš s Petrem Wolfem, hosté šli do kabin v poločase přece jen s dvoubrankovým vedením 13:11.
Druhou půli začali také lépe hosté a své vedení navýšili chvílemi i na čtyřbrankový náskok. V 50. minutě už to vypadalo, že Velké Bystřici vítězství neunikne, když vedla o tři branky, navíc olomoucké střelce ničil výborný Hliněný v brance hostí. Ale STM vstal z popela, přestál i vyloučení Vaverky a v útoku vzali míč a hru do rukou Kubáček, Mazáč a Tydlačka, kteří dokázali skóre v poslední pětiminutovce otočit. Pomohla jim i nedisciplinovanost hostujícího Strádala, který byl v 58. minutě vyloučen za protesty. Olomouc nakonec zvítězila 24:23 a do odvety si veze jednogólový náskok.
"Před zápasem bych porážku o gól asi bral všemi deseti. Zápas se vyvíjel v náš prospěch, do 55. minuty jsme vedli, ale pak nás zklamala koncovka. V závěru jsme se nechali zbytečně vyloučit a zkušení domácí hráči Kubáček, Mazáč a Tydlačka toho dokázali využít. Nevím, jestli jsme se vítězství zalekli. Místo, abychom jsme přidali tři nebo čtyři branky, nechali jsme Olomouc vyrovnat. Trochu zklamáni jsme, ale za den či dva to přejde a na domácí utkání se dobře nachystáme. Máme to dobře rozehrané," řekl k prvnímu utkání kouč hostí Libor Malínek.
"Jsme za výhru rádi, upřímně, ani jsem to nečekal, ale kluci to výborně odmakali. Na hřiště se dnes nedostali všichni, chtěli jsme urvat co nejlepší výsledek, abychom jeli do Bystřice ještě se šancí. Velká Bystřice přestala hrát v závěru jejich standardní hru, začali hrát jeden na jednoho a to naše zkušená obrana zvládla. Možná byli i unavení. V odvetě to bude těžké v neskutečné atmosféře, která bude ve Velké Bystřici ještě dvakrát lepší než tady. Věřím, že to zvládneme se ctí," hodnotil první zápas jeden z koučů STM Petr Lerch.
Odvetný duel se bude hrát příští sobotu, 24. května od 17:30 v hale Na Letné ve Velké Bystřici. Do 1. ligy postoupí tým, který bude mít ze dvou utkání lepší výsledek.


TJ STM Olomouc - SK Velká Bystřice 24:23 (11:13)

Branky ze 7m hod: 2 - 2. Vyloučení: 5 - 1. Diváků: 500.
Olomouc: Malínek, Provaz - Eger 2, Minář, Šimůnek, Hynek 3, Svoboda 2, Tydlačka 4, Mazáč 7/2, Sekerka 1, Vaverka 2, Slovák, Hruda, Kubáček 3. Trenéři: Josef Halašta a Petr Lerch.
V. Bystřice: Hliněný, Machalík - P. Wolf 5, M. Wolf, Pörsök 2/2, Švébiš 6, Dostál 2, Karban 2, Balon, Strádal 1, Elsner, Machynek, Martinásek 4, Mézl 1. Trenér: Libor Malínek
                                                                                                                                  rhe (sport@olomouc.cz)

 

SOBOTA 17.5.2014:


Mini mladší: O víkendu se měly konat další dva turnaje. Ten sobotní v Prostějově byl, ale pro špatné počasí zrušen, jelikož měl být odehrán na venkovním hřišti. Z tohoto důvodu se ukutečnil pouze ten nedělní, který se konal v Litovli. Sestava družstva mini Velká Bystřice A byla obdobná, jako v předešlých turnajích. Na střídání jsme měli opět jen jednoho hráče, což nám ale vyhovovalo a všichni si alespoň dostatečně zahráli. Zápasy se odehrály na dvou hřištích a tradičně bez počítání skóre. Od předešlých turnajů jsme na tréninku procvičili trestné hody, které nám dělaly v minulých zápasech problémy, a to se nám vyplatilo. Při hře si trestné hody mohli hráči vyzkoušet i naživo a bylo vidět jejich zlepšení. Po čtyřech odehraných zápasech se děti pobavily u dovednostních her a všichni byli na závěr odměněni sladkostmi. Pochvala jim patří za sportovní výkon a rodičům za fandění, díky kterému byla na turnaji opět super atmosféra.


Ml. žáci "A": SK Velká Bystřice "A" - Senice n. H.                       33 : 8 (15 : 5)

S mladším soupeřem to bylo povinné vítězství a přesto, že jsme zvítězili jednoznačně, dalo by se pár chybiček na naší hře najít. Někdy to byla odbytá střelba, v obraně občas podcenění situace a nedůrazné bránění. Kuba Preč se zejména v prvním poločase nedokázal maximálně koncentrovat a pouštěl laciné branky, naopak Dittr byl téměř neprůstřelný. Potěšil výkon uzdraveného Jirky Jagelky zvaného "Pátá Nemoc :-)", hodně aktivní byli Fífa a Bobo. Do trháků chodil Tony, který dobře zahrál i na spojce. Více aktivity se očekávalo od Šudři, do šancí se dostal Gryggi, ale trestuhodně je zahodil. Štěpek hrál na pohodu a Puchýř odvedl nadstandartní výkon.
Hráči (branky): T. Dittrich (br), J. Preč (br), Š. Souček (8), B. Možíš (7), F. Buršík (6), J. Jagelka (5), A. Vodička (4), J. Vysloužil (3), J. Šudřich, M. Grygar.
 

Ml. žáci "B": SK Velká Bystřice "B" - Hranice                                10 : 16 (7 : 5)

V sobotu 17.5.2014 jsme odehráli utkání krajské soutěže mladších žáků na domácím hřišti s družstvem Cement Hranice. Bylo nás 6 hráčů a brankář. Na střídání nebyl nikdo. Na hře se to začalo projevovat od poloviny 2. poločasu, ale nebylo to nijak výrazné.  Opět jsme odehráli pěkné utkání, 1. poločas jsme vyhráli 7:5 a od brankáře Vildy Zedníka po Manfreda Kunce na pivotě hráli kluci moc hezky. Ve 2. poločase nás soupeř opět přečetl a již se nám nedařilo tak jednoduše střílet branky. Také se v konci utkání projevovala únava našich hráčů, ale to jsme při hře bez střídání očekávali. V útoku se dařilo zejména Vojtovi Haderkovi a Rosťovi Černému, Hynek Dvořák se rozehrál velmi dobře na střední spojce a jeho kličky, po kterých několikrát uvolnil krajní spojky, byly účinné. Na křídlech velmi dobře zahrál zejména v 1. poločase Vojta Zácha a ve 2. poločase David Soška. Na chvíli zkoušel na křídle Manfred Kunc, poté přešel na pivota, bojoval, snažil se, ale stále to není ono. Oproti minulým utkáním se u kluků začala zlepšovat útočná činnost 1 na 1. Stále je na čem pracovat, ale kluci už začali rozumět, kam bychom je při hře chtěli dostat. Obrana se také zlepšuje. V brance se po delší době usadil Vilda Zedník a jeho výkony jsou zatím jeho nejlepší, které za svou krátkou brankářskou éru měl. Brankově se kluci prosadili takto: 4 branky Vojta Haderka, 3 branky Vojta Zácha, 2 branky Rosťa Černý, brankově se neprosadil Hynek Dvořák, ale hra byla dobrá a Manfred Kunc, který měl jednu příležitost, ale tu neproměnil. Výsledek utkání 10:16 (7:5)

 

St. žáci "A": SK Velká Bystřice "A" - STM Olomouc "A"       35 : 20 (19 : 10)

V domácím prostředí jsme v sobotu 17.5.2014 nastoupili proti druhému družstvu současné tabulky, přičemž soupeř ztratit pouze dva body a to za podzimní prohru s námi. Byl očekáván těžký zápas, neboť soupeř má svou kvalitu. Od počátku se hrálo utkání  v dobrém tempu, obě družstva předvedla několik vydařených akcí. Naši hráči prokázali svou kvalitu a předvedenou hrou potvrdili oprávněnost účasti ve finále Žákovské ligy. Naši hráči se snažili hrát svou hru, vycházet z dobré obrany  a zakládat rychlé protiútoky. K tomu se přidala a kvalitní střelba z dálky. Celkově jsme odehráli velmi dobré  utkání a zaslouženě vyhráli.
Sestava a branky: Routner(br.), Hňátek(2), Prošvic(5), Spurný(3), Tesařík(8), Tkadleček(9), Dosoudil(2), Buršík, Menšík(6).


St. žáci "B": SK Velká Bystřice "B" - STM Olomouc "B"          26 : 19 (10 : 8)

Z našich čtyřech starších žáků jsme dva postrádali, zraněného (po kolikáté už) Pepína a Foukyho, který strávil sobotu u babičky. Proto jsme byli rádi, že nás posílil Ondra Majer a zbytek týmu doplnili mladší žáci. Úvod zápasu vyšel lépe hostům, kteří ve čtvrté minutě vedli 2:0. Poté už jsme začali hrát naši hru plnou signálů a rychlých útoků. Přesto s námi držel soupeř krok a po poločase jsme vedli pouze o dvě branky. Do druhé půle jsme nastoupili podstatně lépe a sérií sedmi branek jsme si vytvořili dostatečný náskok, který jsme si pohodlně udržovali až do konce utkání. V brance exceloval Šudřa, kterého v závěru dobře nahradil Gryggi. Naše obrana byla nepropustná a dobře organizovaná. Na pivotu se střídali výborný Puchýř a dobrý Hantr. Spojky byli důrazné na obou stranách (Macek s Ondrou). Na křídle tentokrát zářil Tony a to jak v obraně (výtečný), tak v útoku. Ale velmi dobře zabojovali i Bobo, Fífa a Jirka Jagelka. Štěpek tradičně tvořil hru a blýskl se několika pěknými proskoky a střelami. Náhradní gólmani (Kuba a Dittr) se tentokrát objevili na křídlech a odvedli spolehlivou práci.
Hráči (branky): J, Šudřich (br), M. Grygar (br), Š. Souček (10), O. Majer (6), A. Vodička (4), T. Maceášik (4), B. Možíš (1), F. Buršík (1), J. Hartl, J. Vysloužil, J. Jagelka, J. Preč, T. Dittrich.


Ml. žačky: SK Velká Bystřice - Žeravice                                        11 : 14 (5 : 7)

V sobotu naše mladší žačky sehrály poslední domácí utkání proti celku z Žeravic. Bylo jasné, že nás nečeká lehké utkání, jelikož jsme nebyli v kompletní sestavě a navíc svázáni zdravotními problémy. Od začátku jsme tahali za kratší konec a nedokázali jsme se prosadit. V půlce druhého poločasu jsme prohrávali již o 6 branek. Nakonec se však holky vyhecovali a minutu před koncem jsme stáhli na rozdíl jediné branky. Hloupé vyloučení nás však poslalo do oslabení a v závěru nám již nezbyli síly na lepší výsledek. Holky si určitě zaslouží pochvalu za bojovnost především ve druhé půli. Hlavně pak Makyna, která více než polovinu utkání dohrávala s výronem v kotníku a Hela, která celý týden a i během zápasu bojovala spíše s horečkami a nachlazením než se soupeřem.
Sestava: Bílková K., Konečná M.(3), Maráčková M.(1), Vláčilová V., Hühnelová A., Spurná K.(2), Nováková J.(1), Hühnelová E.(1), Kratinová H.(3)


 

NEDĚLE 18.5.2014:

Ml. žáci "B": Litovel - SK Velká Bystřice "B"                                 16 : 13 (6 : 4)

Hráči (branky): Zedník V., Haderka V.(5), Černý R.(2), Dvořák H.(3), Soška D.(1), Zácha V.(2).

 

Mini: Mezinárodní turnaj ve Slovenské Stupavě

Naši miniházenkáři se zúčastnili ve dnech 16 - 18. 5. velkého mezinárodního turnaje ve Slovenské Stupavě. Celkem se na tento turnaj přihlásilo 24 družstev v kategorii mini starších a 16 družstev v kategorii mini mladší. Velká Bystřice postavila dvě družstva ve starší kategorii a jedno v kategorii mladší. Do Stupavy jsme přijeli autobusem s naším dvorním dopravcem Lendym ve čtvrtek v podvečer. Ubytování bylo ve škole. Rovněž tak jídlo a hrací plocha, takže nebylo potřeba nikam cestovat, vše bylo-jak se říká pod jednou střechou. Zpestřením turnaje s bohatým programem bylo utkání all stars týmů - výběrů hráčů a hráček v jednotlivých kategoriích. Ve starší kategorii se do výběru dostali Adam Katinger a Vojta Pečínka. V mladší kategorii Šárka Himrová. Byl to velice dobře zorganizovaný turnaj. Organizace klapala na jedničku, rozhodčí pískali výborně. Ubytování klasicky na karimatkách ve třídách, strava slušná. Naši minici jezdí na různé několikadenní turnaje a tento se řadí zatím k top turnajům, které jsme absolvovali. Věřím, že příští rok se opět zúčastníme.

Mini starší B hráli v sestavě: v bráně Kuba Salašný, v poli Adam Katinger(77), Tom Juračka(27), Štěpa Slepica(13), Kája Kobliha)5) a Filip Mikisek(3).
V pátek jsme sehráli 4 utkání. Začali jsme výhrou s Nitrou B 21:5, následoval sestup nohama na zem - prohra s pozdějším finalistou Ivankou při Dunaji 12:16. Dále nás čekaly holky z Interu Bratislava s nimiž jsme si poradili 15:6. Poslední páteční zápas byl s domácí Stupavou B. Bohužel nám neuznali regulérní branku a nakonec z toho byla remíza 10:10, která nás stála postup do dalších bojů z lepší pozice a tím lepší umístění. V sobotu jsme dohrávali zápasy ve skupině. První zápas po ránu se naši ještě neprobrali a prohráli s Hlohovcem A 6:15. Další zápas porazili Martin A 16:6 a závěrečný zápas ve skupině podlehli děvčatům Duslo Šala A 16:6. Dostali jsme se do skupiny o 13-19.místo a v té jsme už neprohráli. Postupně jsme porazili Martin B 12:10, Duslo Šala B 12:7 a Malacky 15:8. Výsledkem bylo konečné 13-té místo. Zápasy byly vydařené i méně vydařené, jak už to bývá. Nejlepší byl zápas s domácí Stupavou B, který skončil 10:10, tam kluci zabojovali neskutečně. Celkově je třeba všechny pochválit za velmi dobré výkony a i vystupování mimo hrací plochu bylo bezproblémové. Opět jsme se herně posunuli o kousek výš. V bráně Kuba Salašný předváděl standartně dobré výkony, hru v poli dirigoval A. Katinger, příjemné překvapení byly výkony Š. Slepicy. Ale i ostatní zabojovali.

Za Mini starší „A“ hráli: Adam Horáček (19), Martin Stryk (26), Vojta Pečínka (20), Honza Máron (4), Eliška Krejzlíková (34) a v bráně nám zachytal Honza Grygar. Podle rozlosování jsme nastoupili ve skupině C v prvním utkání proti TJ Strojar Malacky. Nástup se nám povedl, hráči se na ploše dobře sehráli a tak jsme vyhráli 13:8. Druhým soupeřem byla děvčata z Dusly Šala „B“, dobře jsme postavili obranu, nedali soupeřkám moc střeleckých šancí a tak jsme vyhráli 13:6. Další nás čekal soupeř Luventa Michalovce, byl to jeden ze slabších týmů, avšak bojovnost při obraně se jim upřít nedala. I tak jsme nad nimi vyhráli 14:1. Posledním zápasem prvního dne byl proti Agrokarpaty Pezinok. Tento zápas byl v důsledku zlomovým zápasem turnaje. Hra byla od začátku velmi vyrovnaná, bohužel nervy zapracovaly a dostavovaly se chyby v podobě zbytečných střel z poloviny hřiště a přešlapy při střelbě. V závěru se soupeři dařilo více než nám a tak jsme utrpěli první porážku dne 10:12. Tahle prohra nám bohužel vzala důležité dva body, se kterými bychom postoupili do boje o 1-6. místo. Druhý den ráno jsme dohrávali poslední tři zápasy skupiny. Jako první se proti nám postavilo družstvo HK Kůpele Bojnice. Po ránu velmi povedený zápas. Opět silný soupeř, se kterým jsme drželi krok a díky kvalitní obraně a dobrým zákrokům brankaře jsme remizovali 9:9. Dalším bylo družstvo domácích Tatran Stupava „C“, který jsme porazili 14:0. Posledním soupeřem skupiny byla TJ Sokol Sokolnice. Těžký soupeř, rychlý na nohách, který nás rozstřílel  20:9. Tímto jsme skončili na 4. místě ve skupině a tím se posunuli do boje o 7-12. místo. Prvním soupeřem byl HC Sporta Hlohovec „B“, který jsme porazili 12:7. Dalším bylo HC Sporta Hlohovec „A“, kdy nás po slibném začátku opustilo střelecké štěstí. Všechny střely šly buď brankaři do rukou, nebo pro jistotu úplně mimo branku. Pár chybných přihrávek přímo do soupeřových rukou nás rychle potrestalo jejich úspěšným zakončením do naší branky. Konečný výsledek byl 6:15. Posledním soupeřem se nám stal Tatran Stupava „B“. Velký střelecký neúspěch a zhoršená obrana nám zajistila prohru  8:12. Celkově jsme obsadili 10.místo.
Turnaj byl velmi náročný a tak bych ráda všechny hráče a hráčku pochválila za houževnatost a píli, se kterou ke každému zápasu přistupovali. Ne vždy se vše podaří, jak by chtěli a je pořád co zlepšovat, ale myslím si, že zkušenosti, které při takovýchto turnajích naberou  jsou k nezaplacení. 

Mini mladší, sestava – Johanka Součková 3, Evička Horáčková 5, Šárka Himrová 8, Honzík Kobliha1, Láďa Novák 2, Aleš Čáp 17 a Vojta Schaffner 31. V pátek se hráli 3 zápasy s TJ Strojár Malacky 8:9 hned po dvou minutách se nám zranil Aleš a znovu nastoupil až na poslední čtyři minuty. Kdyby hrál celou dobu, myslím, že by jsme měli na výhru. Stupava A 12:1, soupeři jsme prakticky nic nedovolili, v tomto zápase mi chyběl příspěvek nováčků, Joži, Evči, Honzíka. Ti hráli pod své možnosti v útoku, v obraně byl výkon všech vynikající. Třetí páteční zápas ŠK Talent Banská Bystrica 3:13 soupeř byl nad naše síly, dívčí družstvo nás prakticky k ničemu nepustilo a naši hráči nebyli schopni dodržovat pokyny trenéra. Výsledek mohl být přívětivější, kdyby Vojta nestřílel z půlky hřiště a nebál se jít do kliky, Aleš kdyby neměl čtyřikrát po sobě přešlap a ostatní používali čtyři volné rohy v bráně a nehrály vybíjenou. Sobotní zápasy začali naši s družstvem HC Duslo Šala 9:11 asi nejhezčí zápas celého turnaje, kdy jsme již prohrávaly 8:2 a Vojta se vybičoval ke svému nejlepšímu výkonu a za celý zápas dal 8 branek. V obraně bránil střelkyni asi o hlavu větší  a i když se na ni prakticky pověsil, tak si ho vždy odnesla až do brankoviště a byla s toho sedmička. Celkem asi 6 sedmimetrových hodů. Další náš zapas  byl zase pro změnu nejhorší. Hráli na nás osobku a to tak důkladně, že se naši hráči ani bez balonu nemohli rozběhnout. Rozhodčí i přes mé námitky nechal hru běžet ve stejném duchu až do konce. Možná jsem jako trenér mohl stáhnout všechny hráče, jako to udělalo družstvo HC Duslo Šala, které i přes to, že vedlo, stáhlo všechny hráče a prohrálo nakonec kontumačně 12:0. Po té jsme odehráli tři zápasy, které byly zatím to nejhorší, co jsem od našich miniků viděl. Nějakou roli v tom odehrála únava, ale hlavně nám chyběla bojovnost. Poslední zápas, byť jsme ho prohráli, zase byla pohledná a rychlá házená kde excelovala Evička a Aleš. Hýřili pohybem a bojovností, a troufám si říct, že s takovou házenou by jsme bojovali o umístění do 6 místa. Naší jistotou byl brankář Laďa, který předváděl opravdu moc pěkné zákroky.
Závěrem chci podotknout, že to byl první turnaj této velikosti a tak je pochopitelné, že si každý vybral svou špatnou chvilku. Svou roli hrála únava, a proto všechny chci za předvedený výkon pochválit a poděkovat jim za to. 

 

 

NEJBLIŽŠÍ PROGRAM NAŠICH DRUŽSTEV
21.5. doma st.žačky 18:20  s Otrokovicemi
24.5. doma muži "A"  17:30  s STM Olomouc - baráž o 1.ligu
venku ml. žáci "A"  14:30  v Žeravicích
25.5. doma muži "B"  14:00  s Dřevohosticemi
venku st.žáci "A"  10:00  v Kostelci n. H. s Centrem Haná
st.žáci "A"  13:00  v Olomouci s STM Olomouc "B"

 

O nás

Házená Velká Bystřice je sportovní klub s dlouhou tradicí. Jako jeden z mála oddílů v regionu pokrýváme všechny mužské kategorie.

Novinky

Zpravodaj č.12/2024

Zpravodaj č. 11/2024

Facebook