Zpravodaj č. 20/2014

Ml. žáci: PARTILLE CUP 2014 (ve Švédsku)

MLADŠÍ ŽÁCI SE UMÍSTILI NA 9. - 16. MÍSTĚ Z 56-ti  DRUŽSTEV NA "PARTILLE CUP 2014"  

První prázdninový týden jsme se opět vydali na největší turnaj na světě do švédského Göteborgu. Odjížděli jsme v neděli vlakem do Prahy, kde jsme se přidali k pěti družstvům Dukly Praha. V pondělí v poledne jsme byli na místě, ubytovali se a vyrazili na krátký trénink. Poté jsme povečeřeli a šli brzo spát, protože nás čekalo brzké vstávání a první zápas.

Úterý:
V 9:00 nás čekal první soupeř, dánský Hellerup IK 2. Na rozehrání přijatelný soupeř, kluci se do něj pustili s chutí, vyzkoušeli si v nové sestavě všechny signály a vyhráli přesvědčivě 21 : 7. Hodně míčů získal Pepa Dobeš. V 11:30 nás čekal norský tým IL Ros. Podobný průběh jako v prvním utkání, kluci si s chutí zastříleli a vyhráli 25 : 12. Super zákroky předvedli oba brankaři Šudřa a Gryggi. Zajímavostí prvního hracího dne byl fakt, že stejně jako vloni, jsme v obou zápasech řádně zmokli. Večer nás čekalo monstrózní zahájení, ještě lepší než v loňském roce. Kluci si to užili a my také.

Středa:
Ráno nás čekal nejsilnější soupeř skupiny švédský HK Aranäs 1. Svedli jsme těsný boj. Problémy nám dělal především přerostlý, 190 cm vysoký hráč, kterého šlo jen těžko bránit. Bohužel nám utekl začátek, a přestože jsme dokázali stáhnout ztrátu čtyř branek, prohráli jsme smolně brankou z poslední devítky 15 : 16. Střelecky se dařilo Tonymu na křídle.
V pravé poledne jsme hráli s dánským mistrem Trelde GI. Celý zápas jsme museli čelit velmi nečisté, až sprosté hře. Tahání za ruku při střele, podrážení atd., za klidného až bohorovného přihlížení rozhodčích. Štěpka jsme třikrát odnášeli ze hřiště a po posledním faulu už nebyl schopný hrát. Osud zápasu vzal do svých rukou Jonáš Vyroubal, který vstřelil poslední dvě branky a zvrátil konečný stav na 12 : 11 v náš prospěch. Večer jsme zhlédli naší juniorské reprezentace dívek proti Rusku.

Čtvrtek: 
Ráno jsme měli volno, a tak jsme vyrazili do obrovského zábavního parku v Lisebergu (http://liseberg.com/en/home/). Kluci si užili atrakce, někteří vyhráli i v "tombole". Po obědě jsme vyrazili do Hedenu na náš poslední zápas ve skupině proti švédskému HK Ankaret 1. Kluci byli nažhavení a soupeře přejeli 23 : 6. Tímto zápasem jsme potvrdili druhé místo v šestičlenné skupině a postup do lepší poloviny týmů PLAY OFF A.

Pátek: V prvním kole Play off nám osud přihrál stejně jako vloni německého soupeře, tentokrát Leipzig, SCDHfK. Protihráče jsme si očíhli v zápase ve skupině a zvolili taktiku: Na úkor pravého křídla šel Bobo bránit střední spojku a Štěpek mírně vysunutý mezi spojkami 4+1+1. Ambiciózní soupeř na nás vyrukoval s osobní obranou. Ukázalo se, že náš systém byl lepší a protivník velice rychle zjistil, že osobní obrana byla vodou na mlýn pro rychlonohého Pepu, který jim sázel branku za brankou. Výborný výkon předvedli všichni hráči, důležitou branku vstřelil Jirka Jagelka a přímo famózní výkon předvedl Gryggi v brance. Nakonec jsme se těšili z výhry 17 : 13.
V osmifinále nás loňský , a jak se později ukázalo, letošní vítěz Partille Cupu Rima HC z Nigérie. Na zápas jsme se moc těšili s očekáváním, co nám tento exotický soupeř, který všechny zápasy ve skupině vyhrál i více než o třicet branek předvede. Velice záhy jsme zjistili, že s Afričany opravdu nelze soupeřit. Vynikali ve všech činnostech, rychlosti, pohybu, dynamice výskoku, střelbě... Samozřejmě jsme i přes velkou bojovnost prohráli, stejně jako všechna ostatní družstva, která proti Rimě nastoupila. Bohužel lze oprávněně pochybovat o věku těchto hráčů, kteří budili dojem, že patří spíše do kategorie mladšího dorostu. Na oficiálním facebooku turnaje lze velmi snadno zjistit, že jsme nebyli jediní, kteří toto podezření měli. Nicméně jsme i za tuto zkušenost rádi a může nás jen mrzet, že jsme na tento tým nenarazili později.
Letos jsme měli opravdu silný a skvělý tým, který nás opravdu potěšil svými výkony, za které zaslouží všichni obrovskou pochvalu. Zároveň se ukázalo, že se velkobystřická mládežnická házená rozhodně neztratila v silné konkurenci evropských zemí s velkou házenkářskou základnou a tradicí.

A zde je krátké hodnocení jednotlivců: 
Brankaři:
Martin "Gryggy" Grygar - potvrdil letošní pozici jedničky a byl v brance opravdu jedničkou.
Jan "Sudřa" Šudřich    - předvedl spoustu parádních zákroků a byl Gryggimu vyrovnaným parťákem.
Pravá křídla:
Jakub "Preči" Preč (5 br)  - překvapil střeleckou odvahou a nasazením.
Jiří "Jaggy" Jagelka (4 br) - chvilku trvalo, než se rozkoukal, ale potom ukázal své kvality v obraně a při střelbě důležitých branek.
Levé křídlo:
Antonín "Tony" Vodička (22 br) - jediná alternativa na tomto postu, hodně aktivní, náš druhý nejlepší střelec. Výborná ruka z křídla.
 Pivoti:
Jan "Puchýř" Vysloužil - tvrdý a nenahraditelný obránce, důležitý článek při signálech.
David "Schaffi" Schaffner - snaží se vyrovnat Honzovi, také velká bojovnost v útoků i v obraně.
Spojky:
Josef "Jeffy"  Dobeš (20 br) - posila z Olomouce, od příští sezóny náš hráč. Neuvěřitelně rychlý, spousta vybojovaných míčů, dobrá střelba.
Jonáš "Johny" Vyroubal (15 br) - rovněž posila z Olomouce, náš nejvyšší hráč, střelec z dálky. Když bylo potřeba, dokázal zabrat. Díky tomu, že žil v Norsku, plnil i roli tlumočníka týmu.
Střední spojky:
Štěpán "Štěpek" Souček (37 br) - plnil zodpovědně roli lídra týmu. Řídil hru, tempo, signály a především střílel branky.
Bohumil "Bobo" Možíš (16 br) - náš nejmenší hráč, alternativa za Štěpka. Odehrál toho spoustu i na pravé spojce. Nenahraditelný do kombinace, výborně v obraně.

Velké poděkování patří týmu DUKLA Praha, který nás opět vzal sebou na tento turnaj, především pak Ondrovi Václavkovi, který za nás vyřídil organizační záležitosti a byl vždy ochotný jakkoliv pomoci. Dále pak Petrovi Vysloužilovi a Martinovi Grygarovi za zajištění finančních prostředků a všem těm, co nám na dálku fandili a podporovali náš tým.


30. - 31.8.2014:
 

SMVB CUP 2014 – turnaj mladších a starších žáků – Velká Bystřice

SK Velká Bystřice ve spolupráci se sdružení Sportovní mládí Velká Bystřice uspořádal o minulém víkendu společný turnaj mladších a starších žáků, kterého se zúčastnilo třináct družstev z ČR a SR.

Starší žáci:

            Do této kategorie se přihlásilo sedm týmů, které hráli systémem každý s každým a nutno podoktnout, že se sešla opravdu kvalitní a vyrovnaná družstva, která mezi sebou svedla nelítostné souboje.

Velká Bystřice - DUKLA Praha 4  13 : 11
Náš nejlepší zápas na turnaji, proti urostlému soupeři jsme se prosazovali kombinací. O výhře rozhodl hlavně začátek utkání, kdy jsme si vytvořili čtyřbrankový náskok. Výborně zahrál Štěpek, ale parádní výkon předvedlo celé družstvo se skvělým Jirkou v brance.


Velká Bystřice - SKP Frýdek-Místek  12 : 12

V tomto zápase jsme neproměnili spoustu šancí a připustili zbytečné drama. Kladem je, že o branky se podělilo osm hráčů. V závěru jsme získali bod především díky důrazu Pepy Dobeše. Fouky skóroval v druhém zápase za sebou.

Velká Bystřice - HK Ivančice  20 : 11
Soupeřovy vysoké spojky jsme dobře pokryli, rozestřílel se Macek, stejně tak Tony na křídle.
Velká Bystřice - STROJÁR Malacky  14 : 11
 
Více boj, než pohledná házená. Párádně zaskočil na pivotu za zraněného Puchýře Pepíno 11. Střelecky opět výborně Macek, do hry se dostal i Šudřa a dokázal skórovat. Výborný výkon okořeněný brankou předvedl Hantr. Soupeř vyzkoušel i osobku na Štěpka, ale tím se hra více otevřela, čehož jsme dokázali využít.

Velká Bystřice - DUKLA Praha 6  11 : 10
Opět zápas, ve kterém jsme nakupili spoustu technických chyb a špatných střel. Naštěstí pro nás toho soupeř nedokázal využít a především díky Jirkovi Routnerovi jsme nakonec dokázali vyhrát. Naše spojky se neprosazovali a branky nepadali ani po dohrávkách do křídel. Důležitou branku vstřelil Kuba Preč a na pivotu se střelecky blýskl Schaffi. Vzhledem k průběhu utkání se dá říci, že by mu lépe slušela remíza.

Velká Bystřice - KH Kopřivnice  15 : 16
Vyhrálo družstvo, které po celý turnaj  předvádělo nejlepší výkon. Na křídle zazářil Bobo, parádně zachytali oba brankaři Šudřa a Jirka, solidní hru předvedl Pepa Dobeš.

V turnaji jsme obsadili 2. místo, což bylo nad naše očekávání. Na našich hráčích byla patrná únava z těžkého soustředění, které turnaji předcházelo. Chyběla především rychlost a důraz, dále také musíme zapracovat je proměňování šancí a odbourání zbytečných technických chyb. Pochvalu, ale zaslouží všichni hráči, především za bojovnost a odhodlání. Jirka Routner byl vyhlášen nejlepším brankářem!

Hráči (branky): J. Routner (br), J. Šudřich (br+1), T. Maceášik (23), Š. Souček (15), J. Dobeš (15), B. Možíš (8), J. Jedenástík (5), D. Schaffner (5), A. Vodička (5), J. Hartl (2), T. Foukal (2),
J. Preč (1), J. Vysloužil.
  

Konečné pořadí:

  1. KH Kopřivnice
  2. SK Velká Bystřice     
  3. DUKLA Praha 4         
  4. DUKLA Praha 6         
  5. SKP Frýdek – Místek  
  6. STROJÁR Malacky    
  7. HK Ivančice

 

Mladší žáci. 


V kategorii mladšího žactva se nakonec sešlo šest týmů, které v sobotu hráli každý s každým a v neděli o konečné pořadí. Naši mlaďoši prohráli pouze s DUKLOU Praha 6, což jsme trošku očekávali, protože Bobo, Tony, Shaffi a Puchýř (než se zranil) vypomáhali i starším žákům a jejich vytížení bylo opravdu enormní a únava s tím spojená byla velmi viditelná. A tak jsme byli velmi zvědaví, jak kluci dokáží zmobilizovat své síly na nedělní finále a jestli dokáží oplatit DUKLE 6 sobotní porážku. Do tohoto zápasu vstoupili lépe naši hráči, kteří si během první půle vybudovali lehký náskok, který nakonec dokázali udržet až do konce utkání, i když se houževnatý a bojovný soupeř dotahoval až na konečný rozdíl pouhé branky. Dobrými zákroky se blýskl Gryggi v brance, trháky tradičně výborně naházel Fífa, ale i Tony. Bobo nebojácně pronikal do soupeřovy obrany, ale pochvalu zaslouží opravdu všichni hráči. Důležitým faktrorem bylo, že se podařilo ubránit nejlepšího hráče turnaje Jonáše Patzela, což nebyl vůbec snadný úkol hlavně pro pravou stranu naší obrany (Jirka a Tony).

Výsledky:

SK V. Bystřice - HK Ivančice                       18 :  8
SK V. Bystřice - SK Žeravice                       18 : 15
SK V. Bystřice - SKP Frýdek–Místek                 22 :  3
SK V. Bystřice - 
DUKLA Praha 4                     26 : 14
SK V. Bystřice - 
DUKLA Praha 6                     17 : 22

Finále: 

SK V. Bystřice - DUKLA Praha 6                     15 : 14

Stejně jako starší žáci měla většina mlaďochů v nohách těžké soustředění, navíc někteří, jak bylo řečeno hráli v obou družstvech a někdy to měli opravdu našlapané, když jako motorové myši přejížděli z haly do haly, aby to vše stihli. Přesto dávali do zápasu vše co uměli, za což je ještě jednou chválíme. Družstvo ml. žáků se také potýkalo se zraněními (Puchýř a Hynek), takže nakonec hrálo v menším počtu hráčů. Přesto odehrálo pěkné zápasy zejména se Žeravicemi a týmy pražské Dukly. Předváděli rychlou házenou, se spoustou rychlých útoků, které zakládali hlavně Fífa a Tony. Do týmu dobře zapadli Kuba Dzieržava, Rosťa Černý, Vilda Zedník a Vojta Haderka. Bobo získal ocenění pro nejlepšího střelce turnaje a Vojta Haderka vyhlášen nejlepším brankařem.
Hráči: V. Haderka (br), M. Grygar (br), B. Možíš, F. Buršík, D. Schaffner, A. Vodička, J. Jagelka, V. Zedník, H. Dvořák, J. Dzieržava, J. Vysloužil, R. Černý.

Konečné pořadí:

  1. SK Velká Bystřice
  2. DUKLA Praha 6
  3. DUKLA Praha 4
  4. SK Žeravice
  5. HK Ivančice
  6. SKP Frýdek–Místek
     

Závěrem můžeme konstatovat, že se turnaj po všech stránkách vydařil, k vidění byly dramatické zápasy a organizačně nebyl žádný výrazný problém. Pro týmy Dukly jsme měli nachystané překvapení v podobě „stanového městečka“ přímo za halou areálu Na Letné J. Musíme také poděkovat sdružení SMVB, které bylo patronem celého turnaje, penziónu Zámeček – Varna, kde nám zajistili stravování, MZŠ Velká Bystřice za ubytování a pronájem školní haly, Sport baru Na Letné, kde bylo neustále co pít, městskému úřadu Velké Bystřice za zapůjčení promítacího zařízení  a všem, kteří se podíleli na organizaci turnaje, časoměřičům a zapisovatelům z řad rodičů a kamarádů, bez kterých by se takové akce vůbec nedali dělat. A nesmíme také zapomenout na provianťáka Bobana, který zajistil dostatek jídla a pití na sobotní večer, pro realizační týmy všech družstev. 

   

PÁTEK 5.9.2014:

 
Ženy: SK V. Bystřice - UP Olomouc                                         27 : 30 (14 : 14)

Po delší pauze opět ve Velké Bystřici zavládla házenkářská atmosféra. Domácí Labutě hostily v 1.kole Českého poháru hráčky UP HSC Olomouc. Zápas byl velmi vyrovnaný, i když se dalo dohromady několik hráček, které spolu dlouho nehrály a byly po delší pauze. Jmenuji hráčky jako Jana Kobylíková, Jana Macharáčková, Michaela Fabíková a další. Zápas byl po prvním poločase vyrovnaný a oba týmy odcházely do šaten se skórem 14:14. Bohužel ve druhém poločase hráčky Prioru proměnily více šancí, přesto, že byly šance vyrovnané. Některým hráčkám chybělo štěstí při střelbě, které nakonec definitivně rozhodlo zápas. Velmi dobrý výkon předvedla Aneta Begalová, která tým Labutí podržela i při 7-metrových hodech. Přesto, že hráčky Velké Bystřice nejsou stále v plném počtu, kvůli sérií zranění, výkon byl úctyhodný a ocenilo ho i početné publikum, které nakonec bouřlivým potleskem poděkovalo hráčkám za skvělý výkon.

 

SOBOTA 6.9.2014:


Ml. žáci "B": SK V. Bystřice - STM Olomouc 2003                         8 : 17 (3 : 9) 

Družstvo ml. žáků B sehrálo doma v hale Na Letné v sobotu 6.9.svůj první mistrovský zápas na velkém hřišti. V 9 hodin, jako první zápas bloku zápasů hráli proti družstvu STM 03. Soupeř byl urostlejší, ale jelikož patříme k nejmladším družstvům v soutěži a navíc nemáme žádné urostlé hráče, budeme se muset s tímto problémem vyrovnat. Na hráčích byla vidět nervozita. Kluci bojovali, ale v útoku se nedařilo podle představ. Poločas jsme prohráli 3:9. Ve druhém poločase se hra trochu zlepšila a byly vidět i některé pěkné akce. Výsledkem byla prohra 8:17. Velkou pochvalu zaslouží brankař Kuba Salašný. chytal výborně. O branky se rozdělili Tom Juračka(3), Adam Horáček(3), Adam Katinger(2). Dále hráli: Štěpa Slepica, Paťa Markvart, Honza Máron, Vojta Pečínka, Martin Stryk, Vojta Krempl, David Soška, Michal Rella a Filip Mikisek.

První zápas kluci sice prohráli, ale herně neudělali ostudu a měli by se zápas od zápasu zlepšovat.
 

St. žáci: SK V. Bystřice - STM Olomouc "B"                             32 : 13 (13 : 5)

V prvním zápase nové sezóny jsme se rozjížděli trošku ztěžka, ale postupně jsme se dostali do tempa. Chyběli Hantr (bolely ho nohy J) a zraněný Dittr. Ve druhém poločase jsme už přehráli soupeře hlavně rychlými útoky. Výborně zachytali oba brankaři Jirka Routner a Šudřa, který nakonec odchytal více minut (Jirku jsme pošetřili na nedělní turnaj mladších dorostenců). Šudřa se blýskl především při chycení tří náskoků ze šestky za sebou, když ostatní hráči se zájmem přihlíželi jeho umění. Střelecky se dařilo Štěpkovi, hru podstatně zrychlila nová akvizice v našem týmu Pepa Dobeš z Olomouce. Macek dobře bránil. Ale chyběl mu pohyb v útoku. Solidní práci odvedli oba pivoti, v obraně byl tradičně lepší Puchýř, v útoku naopak Shaffi. Potěšil výkon Pepína 11 v obraně i útoku, Kuba Preč byl v obraně spolehlivý, ale v útoku špatná střelba. Hru výborně oživili mlaďoši Tony a Bobo na křídlech, kde byli i góloví.

Hráči (branky): J. Routner (br), J. Šudřich (br), Š. Souček (10), J. Dobeš (7), T. Maceášik (4), B. Možíš (4), D. Schaffner (3), J. Jedenástík (2), A. Vodička (2), J. Vysloužil, J. Preč.

 

St. žačky: SK V. Bystřice - Otrokovice                                         24 : 24 (7 : 12)

Zápas jsem očekával s jistou dávkou nervozity, neboť pro holky to byl ostrý start do sezóny, bez jediného přípravného utkání. Zatímco náš soupeř obsadil skvělé 3.místo na turnaji ve Zlíně. Byl to zápas dvou rozdílných poločasů, v prvním jsme se trápili a hledali se, a naopak druhý ukázal sílu a vůli našich hráček. Dokázaly otočit zápas a uhrát remízu, když na začátku druhé půle prohrávaly o 8 branek. Moc rád VŠECHNY CHVÁLÍM za bojovnost a snahu.

Hráčky a branky: Mikulášková V.(10), Vičarová M.(6), Konečná S.(5), Žáková L.(1), Moťková H.(1), Koudeláková K.(1), Konečná M., Kratinová H., Hühnelová A., Černá K. Bílková K.(br.)

 

NEDĚLE 7.9.2014:

 

Ml. dorost: Turnaj v Prostějově - 1.místo            

V neděli 7.9.2014 jsme na turnaji v Prostějově poměřili síly s týmy Prostějova, Litovle a Brna. Celkově jsme se umístili na 1.místě. Tento turnaj jsme pojali jako přípravu na novou sezónu.  V prvním zápase jsme nastoupili s domácím Prostějovem, soupeře jsme přehráli v poměru 32 : 14,  našeho  dávného rivala -  Litovel jsme porazili 22 : 16, poté nás hned čekal zápas s Brnem. Brňáci byli ve výhodě, protože nastoupili odpočatí, kdežto my jsme hráli dva zápasy za sebou, ale i toto utkání jsme dovedli ke zdárnému  konci 24 : 17.  Pochvala patří  celému týmu za zodpovědný přístup ke hře,  důležitá byla rychlost, v té za námi soupeři hodně zaostávali. Je potřeba také  vyzvednout  excelentní výkon brankaře Jirky Routnera. 

Sestava: brankař - Routner, křídla - Tkadleček, Tesařík, Buršík, spojky-  Andrš, Spurný, Prošvic, Horký, pivoti-  Hňatek, Divila.
 

 

Muži: J.M.I.T. Cup 2014 - 2.místo       

 

 J.M.I.T. CUP 2014 V.Bystřice Olomouc Kopřivnice Rožnov Skóre Body Poř.

 Velká Bystřice

j.M.I.T. Cup 28 : 13 10 : 25 20 : 18 58 : 56 4 2.

 Olomouc

13 : 28 J.M.I.T. Cup 24 : 27 23 : 16  60 : 71 2 3.

 Kopřivnice

25 : 17 27 : 24

J.M.I.T. Cup

27 : 18 79 : 52 6 1.

 Rožnov p. R.

18 : 20 16 : 23 18 : 27 J.M.I.T. Cup 52 : 70 0 4.
 

 

 

NEJBLIŽŠÍ PROGRAM NAŠICH DRUŽSTEV
12.9. venku muži  18:30  v Šumperku (2.kolo Českého poháru)
13.9. venku ml.žáci "B"   9:00  v Olomouci s Holečkovou
st.žáci   9:30  v Šumperku
mini ml. 14:00  turnaj v Senici n. H.
14.9. venku mini st.   9:00  turnaj v Žeravicích
ml.žáci "A"   9:00  v Uničově

 

 

O nás

Házená Velká Bystřice je sportovní klub s dlouhou tradicí. Jako jeden z mála oddílů v regionu pokrýváme všechny mužské kategorie.

Novinky

Zpravodaj č.12/2024

Zpravodaj č. 11/2024

Facebook