Zpravodaj č. 22/2016

SMVB CUP 2016  27.-28.8.2016- Velká Bystřice 

Poslední prázdninový víkend se uskutečnil kvalitně obsazený mezinárodní turnaj mladších a starší žáků. Ve Velké Bystřici se sešlo třináct týmů z České a Slovenské republiky, které ve dvou kategoriích předváděli vyrovnané a bojovné souboje.

Starší žáci hráli v základní skupině systémem každý s každým a podle počtu získaných bodů si to následně rozdali o konečné umístění. Protože to byl přípravný turnaj, bylo naším cílem zapojit do hry všechny kluky, abychom zjistili, jak jsou na tom po náročné přípravě, kterou před turnajem absolvovali. Ale teď už k samotným výsledkům.

SK Velká Bystřice – Slavoj Trebišov (SR) 16 : 11
V zahajovacím zápase celého turnaje jsme narazili na urostlé chasníky z východního Slovenska. Soupeř předváděl dobrou obranu, ale v útoku byla vidět nesehranost nově vzniklého týmu, který byl nově složen necelé tři týdny před turnajem. Naši kluci byli ze začátku lehce nervózní, ale brzy se dostali do tempa a nakonec dovedli zápas do vítězného konce. SK

Velká Bystřice – Dukla Praha 24 : 13
Tradiční účastník na našich turnajích přijel s velmi mladým týmem, ale i přesto, že výsledek ukazuje na snadné vítězství, rozhodně to nebyl lehký zápas. Pohybliví hráči Dukly několikrát dokázali přehrát naší obranu, ale nás výrazně držel Vojta Zácha v brance! Také se nám výrazně zlepšila hra spojek a zejména Shaffi se začal tlačit do zakončení.

SK Velká Bystřice – SKP Frýdek-Místek 19 : 13
Další náš soupeř disponoval výborným brankářem a svou hru měl založenou na zisku míče a rychlých protiútocích. Jenže my měli v bráně Vojtu a vyvarovali se technickým chybám a ztrátám míče. Všichni hráči se dostali na hřiště (stejně jako v předchozích zápasech), podali zodpovědný výkon a zaslouženě vyhráli.

SK Velká Bystřice – HBC Strakonice 16 : 6
Po dobrém obědě, jakoby se z našeho projevu vytratila chuť do hry. Všechno bylo takové laxní a bez zájmu o cokoliv. Také jsme rozjeli festival zahozených šancí a strakonickému gólmanovi muselo ještě dlouho po zápase zvonit v uších od nastřelených tyček a břeven. Ještě horší než útočení byla naše obrana. Hráče soupeře jsme pouštěli do vyložených šancí, chyběl důraz a pohyb. Jenže za naší děravou obranou čaroval Vojta. Předváděl neuvěřitelné zákroky a likvidoval tutové šance strakonických ze všech pozic. V prvním poločasu pustil pouze jedinou střelu a naší výhře má největší podíl.

SK Velká Bystřice – HC Zubří 15 : 18
V posledním zápase ve skupině jsme narazili na silného protivníka. Našim hráčům už evidentně chyběli po náročném dni síly, ale bojovali a drželi se zubřany krok. Ve druhém poločase jsme přišli o Vojtu Haderku, který si zápasu odnesl pěkný parůžek na čele, a nakonec jsme tento zápas prohráli. Ale protože to bylo jediné naše zaváhání, obsadili jsme druhé místo ve skupině a v neděli nás čekal finálový zápas, opět proti HC Zubří, které se stejným počtem bodů, ale lepším vzájemným zápasem vyhrálo.

Finále: SK Velká Bystřice – HC Zubří 14 : 17
Finálový zápas byl bojovný a vyrovnaný téměř do konce. Oba týmy se střídali ve vedení, ale žádný si nevypracoval výraznější náskok. Tak jako ve všech předchozích zápasech se do hry dostali všichni hráči a také tady předvedli nadšení a bojovnost, ale soupeř ze Zubří ukázal větší touhu po celkovém vítězství a zaslouženě vyhrál.

Z pohledu trenérů tento turnaj ve všech směrech splnil svůj cíl. Ukázal, kde nás ještě tlačí bota, na čem je potřeba zapracovat a co vylepšit. Celkové druhé místo v silné konkurenci bereme jako super výsledek i vzhledem k tomu, že jsme na něj tentokrát až tak úplně nehráli.

Konečné pořadí:

  1. HC Zubří
  2. SK Velká Bystřice
  3. SKP Frýdek-Místek
  4. SLAVOJ Trebišov
  5. HBC Strakonice 1921
  6. DUKLA Praha

Hráči (branky, hodnocení):
V. Zácha (br) – fantastický po celý víkend. Momentálně náš jediný brankař předvedl, že je ve výborné formě. po zásluze byl jednoznačně zvolen trenéry nejlepším brankářem turnaje.
D. Schaffner (26) - také jeho zastihl turnaj v dobré pohodě, bojoval, útočil, bránil a střílel branky. Užitečný na všech postech, na kterých se objevil.
V. Haderka (18) – spojka jak má být. Střelba z dálky, jeden na jednoho, a když zapojil nohy, tak výborný v obraně.
B. Možíš (13) – křidélko nebo střední spojka, poctivý výkon po celý turnaj. I když nebyl v ideálním rozpoložení, bojoval a snažil se o co nejlepší výkon.
M. Pelák (11) – další „mladá puška“. Přestože je v našem týmu 14 dní, okamžitě zapadl a na střední spojce předváděl bojovnou hru jak v útoku, tak v obraně.
V. Zedník (8) – spojka, prvním rokem starší žák, přesto nebezpečný v útoku.
M. Pečinka (8) – nejlepší výkony předváděl z pozice křídla. Pěkně se uvolňoval, chodil do rychlých útoků.
J. Vysloužil (7) – pivot, organizátor obrany. Když byl na hřišti, obrana fungovala! V útoku jsme až tak nevyužívali jeho nesporných kvalit.
R. Černý (4) – další mladé křidélko. Překvapil především výbornou obranou, ale prosadil se i v útoku.
A. Katinger (4) – na pivotu nebo na křídle, ukázal, že i s ním se musí počítat. Z křídla skóroval z té těžší pozice – přes ruku.
J. Šťastný (2) – velmi pracovitý pivot. Chybělo mu trošku štěstí při zakončení, ale oceňujeme jeho poctivý a bojovný přístup ke hře.
K. Kobliha (2) – dlouho to vypadalo, že se nedočká vstřelení branky, ale nakonec to klaplo a branky byly hned dvě. I on nechal na hřišti všechny síly.
J. Dzieržava (1) – hbitá spojka, také s troškou smůly při šancích, ale i on, stejně jako všichni hráči nevyšel střelecky naprázdno.

V kategorii mladších žáků se sešlo dokonce sedm družstev a i oni hráli systémem každý s každým. Na rozdíl od starších žáků ale nehráli zápasy o umístění, takže získané body rovnou rozhodovaly o celkovém pořadí na turnaji. Hodnocení trenérů mladších žáků přinášíme zde. O víkendu 27.-28.8. se naše družstvo zúčastnilo tradičního domácího a kvalitně obsazeného turnaje SMVB-cup. Vytvořilo se nové družstvo mladších žáků, které svou přípravu zahájilo začátkem srpna soustředěním v Žeravicích s následnými tréninky. Tento přípravný turnaj byl pro nás prvním srovnáním, jak na tom herně jsme. Co se týká výškového srovnání, věděli jsme, že budeme patřit k nejmenším.

První zápas nás čekal silný soupeř- Dukla Praha 1. První poločas byl vyrovnaný, a pokud bychom proměnili šance a sedmičky - stav by byl vyrovnaný. Ve druhém poločase Dukla zvýšila rychlost a my naopak. Výsledkem byla prohra 9:20.

Druhý zápas nás čekal tradiční soupeř STM Olomouc. Věděli jsme, že soupeř má pro letošní sezonu kvalitní družstvo a následná hra to potvrdila. My naopak zahráli nejhorší zápas turnaje a prohráli 3:21. Výsledek hovoří za vše. Naše hra byla pomalá a s našimi menšími postavami jsme se z dálky neuměli prosadit. V obraně jsme hráli také špatně, nedůsledně. Jelikož máme drobnější postavy, je potřeba obranu posouvat a zdvojovat. To nám bohužel nefungovalo.

Třetí zápas nás čekal Frýdek-Místek. Soupeř byl výškově i váhově na tom lépe než my. Herně a technicky jsme na tom byli podobně a začátek zápasu byl vyrovnaný. Postupně soupeř navyšoval svůj náskok a konečný stav - prohra 9:13. Tento zápas byl oproti minulým zápasům herně lepší a družstvo bojovalo. Bohužel neproměňování šancí nás stálo lepší výsledek.

Poslední sobotní zápas jsme hráli ve školní hale a to s HBC Jičín. Začátek zápasu se nám povedl. Hráči bojovali a i obrana se zlepšila. Pokryli jsme nejlepšího hráče a to bylo důležité. Před koncem poločasu jsme dokonce vedli 8:4, jenže pak přišla naše slabá chvilka a my kupili chybu za chybou. Soupeři jsme házeli míče přímo do ruky a neproměňovali vyložené šance. Dlouho jsme drželi vedení, ale poslední tři minuty se zápas zlomil a soupeř nás přehrál. Výsledkem byla prohra 10:16.

V neděli jsme hráli poslední dva zápasy a všichni chtěli spravit dojem z prohraných sobotních zápasů. Čekal na nás soupeř ze Slavoje Trebišov. Byl to hratelný soupeř a my věděli, že mají jednoho výborného střelce, kterého bylo nutno pokrýt. Zápas se pro nás vyvíjel dobře -dostali jsme se postupně do tří až čtyřbrankového vedení. Opět vlastními chybami soupeř dotáhl skóre na rozdíl jedné branky. My ale bojovností a výbornou obranou pohlídali jejich střelce a zaslouženě zvítězili 16:14. Do posledního zápasu jsme šli s jasným předsevzetím vyhrát. Dukla Praha 2 totiž nezískala žádný bod. Zahráli si všichni, hlavně ti, kteří při vyrovnaných zápasech zahřívali lavičku a soupeře jsme porazili 15:7.

V konečném hodnocení turnaje se o medaile podělili Dukla 1, STM a Jičín. Pak byly tři družstva se stejnými body, mezi nimiž jsme byli i my a poslední skončila Dukla 2. My v minitabulce díky horšímu skóre skončili na pátém místě se čtyřmi body.

Konečné pořadí:

  1. DUKLA PRAHA 1
  2. STM OLOMOUC
  3. HBC JIČÍN
  4. SLAVOJ TREBIŠOV (SR)
  5. SK VELKÁ BYSTŘICE
  6. FRÝDEK-MÍSTEK
  7. DUKLA PRAHA 2

Turnaj byl přípravou na novou sezonu a tak nám měl ukázat, jak na tom jednotlivá družstva jsou. Naše družstvo se mimo nepovedeného zápasu s STM Olomouc lepšilo zápas od zápasu a trenéři si udělali obrázek, jak na tom družstvo je. Myslím, že družstvo je dobře poskládáno a je zde dobrá parta. Nebudeme sice hrát jako loni o první místo, ale určitě herně děti posuneme výš a to je hlavní úkol sezony.

Na závěr nesmí chybět poděkování všem, kteří se podíleli na organizaci a pořádání tohoto turnaje, a to: Sportovnímu mládí Velké Bystřice, Městu Velká Bystřice, SK Velká Bystřice, Víťovi, Elišce, Vladimíru Sokolovi, Ivo Polcrovi, Milanovi Bugnovi, všem časoměřičům a zapisovatelům, Penzionu Zámeček-Varna za zajištění stravování, MZŠ Velká Bystřice a všem ostatním, které jsme mohli nechtěně opomenout.

 

Muži: Valašské Meziříčí - SK V. Bystřice             18 : 39 (7 : 19) - 1.kolo ČP

Sestava: Vydra Michal, Wolf Michal (3), Pörsök P.(1), Zemánek K. (1), Švébiš O.(3), Mužík David (5), Jureček Milan (2), Strádal Jiří (3), Martinát Adam (6), Machynek Michal, Kubis Jiří (8), Ďurčík Jan (3), Mézl Radek (4), Veřmiřovský Lubomír

 

 

O nás

Házená Velká Bystřice je sportovní klub s dlouhou tradicí. Jako jeden z mála oddílů v regionu pokrýváme všechny mužské kategorie.

Novinky

Zpravodaj č.12/2024

Zpravodaj č. 11/2024

Facebook