Zpravodaj č. 2/2013

 TURNAJ MINIHÁZENÉ ASTRA PRAHA  1. – 2.2.2013

Naše družstvo miniházené - starší  i mladší se zúčastnilo v sobotu 2.2.2013 turnaje v Praze. Organizovala jej T.J. Astra Praha a my byli jako jediní zástupci z Moravy. O to víc jsme toužili po srovnání české a moravské házené v této kategorii. Konečně si také zahrajeme s družstvy, se kterými jsme se zatím nikdy nepotkali. Turnaj byl vyhlášen pro ročníky 2002 -2004. Proto, při výběru dětí jsme nebrali úplně nejmladší hráče – pro které by fyzicky hra, s o tři roky staršími dětmi nemusela být vhodná.

V pátek 1.2. byly pololetní prázdniny a někteří měli již svůj program. Navíc těsně

před odjezdem se na některé naše nominované hráče i rodiče snesl “chřipkový mrak“ a my na poslední chvíli museli improvizovat, protože doprava byla již zaplacena pro 18 míst.

Záměrně jsme zvolili odjezd v pátek, i když turnaj proběhl v sobotu. Pojali jsme zájezd nejen herně, ale i jako poznávací. Odjezdu předcházely „přípravy“. Nemohli jsme jen tak přijet do Prahy a improvizovat.

Do Prahy nakonec odjeli:

 V. Zedník, D. Schaffner, A. Kattinger, D. Soška, M. Kunc, M. Pečínka, V. Haderka, V. Schaffner, Š. Slepica, A. Horáček, T. Juračka, M. Stryk, F. Mikisek, V. Pečínka a V. Vláčilová pod dohledem A. Horáčkové, V. Schaffnera a V. Scheidera.

Odjíždělo se společně z Olomouckého nádraží v 11hodin vlakem Regiojet. Přístup personálu byl na vysoké úrovni. Začátek zájezdu se vydařil, a to odstartovalo společnou pohodovou akci.

Ubytovali jsme se přímo v areálu Astry Praha v Baletním sále. Všude čisto, měli jsme jako jediní ubytovaní k dispozici další kabinu včetně sociálního zařízení.

Následoval odpolední program - očekávaná návštěva Aquaparku. Po klidné cestě MHD z jednoho konce Prahy na druhý jsme „vpluli“ do rozsáhlého objektu snad se vším, co si můžete představit-od zázemí(jídelny, herny, obchody, fitcentra)po vlastní komplex bazénů, vířivek, tobogánů, umělých vln, saun a dalších atrakcí. Měli jsme jako vedení mírné obavy, abychom všechny uhlídali. Nakonec vše proběhlo bez nejmenších komplikací a „vymáčená“ skupina dorazila na halu, kde jsme byli ubytovaní.

Děti rozvinuly karimatky, krátce si popovídali, zahráli společenské hry a usnuli jako špalci.

V sobotu ráno turnaj začínal v 8 hodin. Nakonec organizátoři rozdělili 8 družstev na mladší a starší kategorii a hrálo se  1x16minut-dvoukolově každý s každým. V každé kategorii byly tedy 4 družstva.

Mladší hráli postupně s družstvy Astra Praha (17:9 a 12:8), Havlíčkův Brod (16:16 a 10:8) a Sokolem Kobylisy (15:8 a 17:9). Takže ztratili pouze jeden bod za remízu a skončili na prvním místě.

Starší minici porazili postupně Astru Praha (13:6 a 8:6), Havlíčkův Brod (11:6 a 11:8) a Mělník (25:7 a 25:6 )-výsledkem bylo také první místo.

Takže házenkářské srovnání pro nás dopadlo na výbornou.

K vlastnímu turnaji nutno poznamenat, že rozhodčí byli vynikající, vše proběhlo podle plánu, občerstvení bylo v nedaleké restauraci. Každé družstvo dostalo medaile a sladkosti.

Při hodnocení zápasů nejde jen o skóre, ale i o přístup jednotlivých hráčů. Obě družstva přistoupila k zápasům zodpovědně, vytratila se nedisciplinovanost, jak při hře, tak ve volném čase mezi zápasy, na kterou jsme byli v minulosti zvyklí. Navzájem se všichni povzbuzovali a chovali se k sobě kamarádsky.

U mladší kategorie chytal většinu zápasů „frajer“ Vojta Schaffner, a jako nejmladší výborně. Na jeden zápas ho zastoupil „tyčka“ Martin Stryk(10). Ale zjistili jsme, že Martina je škoda do brány, protože na to, že házenou dělá snad dva měsíce, se výborně uplatnil v poli.

Oporou mladších byli v poli „prcek“ Adam Horáček(28) s Tomem Juračkou(29). Dobře jim sekundoval nováček Vojta Pečínka(9), “filozof“ Štěpa Slepica(5) a Filip Mikisek(1). Nemůžu vynechat naši jedinou zástupkyni něžného pohlaví-Vendulku Vláčilovou(5). Zaslouží si velikou pochvalu a to jak za předvedený herní výkon, tak za chování v průběhu celého zájezdu. Neskutečně skromná a hodná holka se nebála vyrazit sama na turnaj s našimi „vlky“.

U starší kategorie byli jistotou „velitel“ Vilda Zedník (v bráně) a David Schaffner(27) v poli. Jako nejstarší splnili, co se od nich očekávalo. Největší pokrok udělal Adam Kattinger(25). Hleděli jsme, kde se v něm vzala rychlost, kreativita a to jak v útoku, tak v obraně. V bráně zachytal, jako druhý brankař výborně „trpaslík“ David Soška, který udělal rovněž pokrok. A nejen v bráně, zahrál si i v poli - dobře. Očekávání splnil i Matouš Pečínka(26), který u nás pokračuje ve slibné kariéře, zahájené v Horce n.M.Rovněž Vojta Haderka(12) udělal velký pokrok, hlavně v obraně. Střelba z dálky je u něj výborná - až na tu pokrčenou ruku

No a výborně zahrál i „hujer“ Many Kunc(3). Běhal a snažil se o hodně víc, než u něj bylo zvykem.

Snad jsem na nikoho nezapomněl. K vynikající atmosféře u všech v naší „házenkářské rodině“ přispěli svou trochou Andrejka Horáčková, která nám zajistila nadstandartní pohodu, jak při dopravě, kde veškeré přestupy a přesuny klaply, tak při vlastní hře i mimo ni, kdy bylo potřeba s dětmi řešit nejrůznější situace (pití, jídlo, zdravotní služba). Dále trenéři obou družstev Víťa Schaffner a Laďa Schneider, kteří vedli svá družstva a střídali tak, aby si všichni zahráli.

Takže po Chorvatské Rijece v listopadu loňského roku opět vynikající zájezd se vším, co k němu patří. Pomalu se nám těmito „několikadenními výjezdy “ formuje kolektiv podle našich představ. Navzájem si pomáhat a podporovat se. Házená je kolektivní sport, který na prvním místě vyžaduje vzájemnou spolupráci-jak při vlastní hře, tak mimo hřiště. Do budoucna máme snad dobře zaděláno. Jen v tom pokračovat. Kolektivní jednání a vzájemná pomoc a tolerance se dětem určitě v životě bude hodit.

Závěrem chci poděkovat i rodičům hráčů, kteří nás podporují a věří, že to k něčemu vedeme-i když někdy to není úplně podle jejich představ.

Za 14 dnů 16. - 17.2.2013 pořádáme veliký mezinárodní dvoudenní turnaj u nás ve Velké Bystřici. Věřím, že nám pořadatelsky pomohou a společně turnaj zvládneme na jedničku, ostatně tak to v poslední obě u nás v mládežnických kategoriích chodí.

Vedení družstva miniházené.

  

MEZINÁRODNÍ TURNAJ ML. ŽÁKŮ „POZOGAS CUP“  2.2.2013 MALACKY (SK) – 3.místo

Velmi dobře zorganizovaného a obsazeného turnaje se zúčastnilo sedm družstev z Česka, Slovenska a Maďarska. Hrálo se systémem každý s každým 2 x 10 minut.

1. Naším prvním soupeřem bylo družstvo z Hlohovce, a přestože jsme měli za sebou brzké vstávání, naši kluci nezaváhali. V brance kraloval Kuba Preč, kterého jsme si kvůli marodce obou naši golmanů půjčili z béčka. Vydatně mu pomáhala obrana, sbírali jsme odražené míče, Kuba přidal chycení dvou sedmiček a v útoku nám vycházeli nacvičené signály. Přestože několikrát smutně zazvonilo břevno, vyhráli jsme 11:3.

2. Ve druhém zápase jsme narazili na největšího favorita, maďarskou Tatabányi a byl z toho nejhezčí mač turnaje. Soupeř od začátku nasadil osobku na Štěpka ve snaze eliminovat naši útočnou sílu. Maďaři celý zápas faulovali ze zadu, neustále naše hráče chytali za dres a šťípali je tak, že měli spoustu modřin. Kluci se ale takového stylu hry nezalekli a stále doráželi na hráče soupeře jako dravé piraně. Naše nejlepší piraňa excelovala na pravém křídle a jmenovala se Bohumil Možíš. Fifa Buršík mu chystal jednu šanci za druhou (za cenu toho, že dostával neskutečně naloženo) a Bobo neomylně proměňoval. Krásnou akci Fífa nachystal také pro Tonyho Vodičku, když ho poslal do šance nádhernou přihrávkou přes šestku soupeře a ten nabídnutou příležitost chladnokrevně proměnil. V brance opět čaroval Kuba Preč a tak se zrodila překvapivá výhra 9:6.

3. Jak se říká - po hodech přichází půst a to se do puntíku splnilo v dalším zápase se Stupavou, která do té doby nevyhrála. Našim klukům chyběli síly z předchozího zápasu, přidali podcenění soupeře a vyšla z toho špatná obrana, nulová bojovnost, žádný odražený míč v náš prospěch a ani brankařům se nedařilo. V útoku pomalí na nohách jsme chodili do plné obrany. macek byl jak ve snách, Fifa s Hantrem přešlap za přešlapem. Jak se později ukázalo, konečný výsledek - prohra 9:12 nás stál první místo na turnaji.

4. Ve čtvrtém zápase proti nám nastoupil ambiciózní tým ŠKP Bratislava, který disponoval urostlými hráči. Ale naši borci už byli zase v pohodě a většími protihráči si poradili především rychlým přechodem do útoku. Macek se rozhodl, že bude střílet a šlo mu to skvěle, Štěpkovi se dařilo vypichovat míče a proměňovat trháky. Abychom zamezili střelbě z dálky na malého Kubu, vysunuli jsme obranu, na což soupeř zareagoval hrou na dva pivoty. My jsme však couvnout nehodlali a vznikla z toho obrana 3:3 s čímž si náš soupeř nedokázal poradit. Obrovské pivoty perfektně ubránili Tony Vodička a Honza "Puchýř" Vysloužil, který přidal nádhernou branku a my jsme zvítězili 12:8.

5. Domácí tým z Malacek byl váhově podobný ŠKP a my jsme zvolili podobnou taktiku. Všichni naši hráči měli chuť dávat branky, fungoval rychlý přechod do útoku a vyšly nám snad všechny signály. Fifa předvedl nádhernou uvolňovačku pivota, Dan Sova vybojoval důležité míče a ve střelbě se na křídle mimořádně dařilo Tonymu. Konec utkání vyšperkoval brankář Tom Dittrich přihrávkou přes celé hřiště do gólovky Štěpkovi. Výhra 16:8.

6. V posledním zápase se Strakonicemi jsme umřeli a to doslova. Kluci už vůbec nemohli (odpočinek mezi zápasy měli jen dvacet minut), po hřišti se ploužili, a přestože se snažili a nechtěli se vzdát, soupeř je doslova uběhal. Síly nám chyběly v obraně i při střelbě. Prohra 6:15.
 

Na turnaj jsme odjeli bez obou našich brankařů, s více než polovinou hráčů věkem minižáků, takže konečné třetí místo pro nás bylo více než super! Kluci si turnaj užili a my s nimi. Štěpek Souček byl vyhlášen nejlepším střelcem turnaje. Úžasná byla také pohostinnost domácích, když maminky domácích hráčů napekli spousty dobrot a velmi tak přispěli k výtečné atmosféře na turnaji. Nemalý dík patří též Lendymu Janíkovi, který nás bezpečně odvezl tam i zpět, fotil a fandil!

Hráči (branky): 
J. Preč (br), T. Dittrich (br), Š. Souček (25), F. Buršík (11), B. Možíš (10), T. Maceášik (9), A. Vodička (8), J. Vysloužil (2), D. Sova, M. Grygar, T. Foukal, J. Hartl.

Konečné pořadí:

  1. Kodály Tatabanya
  2. HBC Strakonice 1921
  3. SK Velká Bystřice
  4. ŠKP Bratislava
  5. STROJÁR Malacky
  6. TATRAN Stupava
  7. HC SPORTA Hlohovec

 

 O pohár města Olomouce – DRINEX CUP  2.2.2013

Pátý ročník házenkářského turnaje O pohár města Olomouce – Drinex Cup ovládl tým ze Zlína, který ve finále přehrál slovenský Pezinok. Domácí celek STM Olomouc skončil na turnaji, který se konal v nové sportovní hale Čajkaréně, třetí, když v zápase o bronz porazil Velkou Bystřici. Domácí Stavomontáže, které čeká perné záchranářské jaro v první lize, vstoupily do turnaje vítězstvím 23:15 nad juniorským výběrem Zubří. „V prvním utkání jsme potkali mladé kluky ze Zubří a ti hráli velmi slušně, měli rychlý přechod do útoku a na to, jak jsou mladí, jsou vynikající družstvo," okomentoval úvodní vystoupení svých svěřenců trenér Zdeněk Čtvrtníček. Ve druhém zápase skupiny však jeho výběr klopýtl, když podlehl Pezinku 16:18. „Prvních patnáct minut jsme soupeře suverénně válcovali, ale pak nám odešla kombinace, chuť do hry a obranná fáze. Prohráli jsme o dvě branky a v závěru jsme se vyloženě trápili," zhodnotil nevydařený zápas olomoucký trenér.

Druholigový tým Velké Bystřice ve skupině prohrál s pozdějším vítězem ze Zlína 20:22, ve druhém zápase však porazil slovenský Martin výsledkem 20:14. Na oba hanácké celky tak čekal vzájemný souboj o třetí místoVyhecované derby nakonec patřilo olomouckému týmu, který si došel pro vítězství 23:18.

Trenér Čtvrtníček byl s finálovým výkonem svých svěřenců spokojen. „Hra se ukáznila, hlavně v obranné fázi byla vynikající a Bystřici jsme přehráli," prohlásil kouč. „Určitě jsme ale mohli dostáhnout i na lepší umístění," doplnil Čtvrtníček. Jeho protějšek na lavičce Velké Bystřice Libor Malínek si celý turnaj pochvaloval. „Sešlo se šest mužstev, která byla na hodně podobné výkonnostní úrovni, a o to se taky potvrdilo v samotném turnaji, kde žádný zápas nebyl jednoznačný. Kluky jsem pochválil, i když já jsem na umístění moc nehrál, protože tady šlo především o přípravu," konstatoval Malínek, který postrádal opory Radka Balona a Radka Mézla. „Doufám, že se do družstva brzy vrátí, Radek Balon mi na pondělí přislíbil první trénink," dodal Malínek.

Finálový zápas mezi Zlínem a Pezinkem přinesl vyrovnanou bitvu a z těsného vítězství 21:20 se nakonec radovalo moravské mužstvo. Pro všechny zúčastněné týmy byl olomoucký turnaj především zpestřením přípravného období před startem jarní části soutěží. Celku STM Olomouc zimní přípravu komplikovaly především nemoci hráčů. „Protože byla chřipková epidemie, tak se tréninku účastnilo málo hráčů. Ještě ale máme domluvené nějaké přátelské utkání a máme tři týdny, čas, takže si myslím, že to dáme dohromady," věří kouč Čtvrtníček. Jeho tým je po podzimu na 10. místě první ligy a bude ještě muset zabojovat o záchranu. „Družstvo zůstane ve stejném složení, ve kterém bylo na podzim. Potřeboval jsem posílit tým o rozehrávku a levé křídlo, ale myslím, že i když se to nepovedlo, tak to není velká komplikace," dodal Čtvrtníček.

Velká Bystřice figuruje po podzimu na čtvrtém místě druholigové tabulky. Pro návrat do první ligy bude muset ještě pořádně zabrat. Výkon na olomouckém turnaji je ale dobrým příslibem pro jarní část souteže. „Byl jsem spokojen s přístupem hráčů, pro mě je to motivace do druhé poloviny soutěže, protože mužstvo chce. Hráči pochopili, že to bez tréninku nejde a pokud se chtějí dostat nahoru, tak to půjde jedině přes tréninky a přes zodpovědný přístup k zápasům, který předvedli i na tomto turnaji," dodal Malínek.

 Výsledky turnaje:

skupina A:

STM Olomouc – HC Zubří B 23:15

STM Olomouc – ŠKP B Pezinok 16:18

HC Zubří B – ŠKP B Pezinok 18:21

 

skupina B:

SK Velká Bystřice – HC Zlín 20:22

SK Velká Bystřice – MHáK Martin 20:14

HC Zlín – MHáK Martin 19:18

 

o 5. místo: Martin – Zubří B 19:23

o 3. místoSTM Olomouc – Velká Bystřice 23:18

finále: Zlín – Pezinok 21:20

                                                                                                      Olomoucký deník Autor: Miroslav Mazal

 

O nás

Házená Velká Bystřice je sportovní klub s dlouhou tradicí. Jako jeden z mála oddílů v regionu pokrýváme všechny mužské kategorie.

Novinky

Plakát na 27. - 28.4.2024

Zpravodaj č. 13/2024

Facebook