Zpravodaj č. 7/2014

SOBOTA 15.3.2014:


Ml.dorost: Rožnov p. R. - SK Velká Bystřice                             37 : 28 (15 : 10)

Začátek zápasu vyšel lépe domácím, kdy jsme se nedokázali střelecky prosadit. Po změnách v sestavě, kdy šel do pivota M. Hanzlíček, jsme právě hrou přes pivota začali snižovat až na stav 12 : 9 pro domácí družstvo. Za tohoto stavu dostal před koncem 1. poločasu přísnou červenou kartu M. Jureček, což bylo rozhodující pro zbytek utkání. I za této situace družstvo bojovalo a uhrálo přijatelný výsledek.  
Sestava a střelci: Vykoukal M., Schneider P., Samiec S.(3), Divila V., Sečka J., Jureček M.(2), Pazdera A.(2), Hanzlíček M.(10), Emereoha S.(7), Svobodník J., Majer O.(4)


Muži "A": Rožnov p. R. - SK Velká Bystřice "A"                      28 : 25 (15 : 14)

Ačkoliv je Rožnov třetí od konce tabulky věděli jsme, že to nebude lehký zápas. Poslední výsledky napovídali, že se Rožnovští hráči vzchopili a po nepovedeném podzimu bude jejich hra úplně jiná. Naše obavy se naplnily a soupeř hrál velice dobře a bojoval o každý míč. My jsme se  sice ihned po začátku zápasu dostali do dvougólového vedení, ale to vydrželo jen chvíli. Od té doby Rožnovští stále vedli a my je jen dotahovali. O jejich vyhraném poločase rozhodla školácká chyba, když za stavu 14 : 14 jsme nepochopitelně ztratili při vlastním útoku míč a tři vteřiny před sirénou dostali gól na 15 : 14. Do druhé půle jsme nastoupili s odhodláním výsledek zvrátit, ale výborně hrajícím domácím to tam prostě padalo víc. Zápas to byl určitě výborné kvality a musel se divákům líbit, bohužel však pro nás, líbil se více domácím fanouškům. My jsme se připravili zbytečně o body množstvím nepřesných přihrávek, chyb v obraně a hlavně malou produktivitou střelby. Slušný zápas za nás odehráli Ivo Martinásek a Ondra Śvébiš, ale to bohužel na domácí nestačilo.
Takže co dodat – jestli to myslíme s prvním místem vážně (jen tudy vede cesta do baráže a za naším cílem tj. postupem do první ligy) musíme bezpodmínečně bodovat ve Frýdky- Místku.
Poděkování na závěr patří našim divákům, kteří vážili cestu do Rožnova za jejich neustálé povzbuzování, i když se zrovna našim moc nedařilo. Díky Vám !!!
Sestava a střelci: Machalík P., Hliněný K., Wolf P.(1), Wolf M., Karban M., Švébiš O.(8), Dostál O.(4), Skřídlo J.(3), Balon R.(2), Schneider V., Machynek M., Martinásek I.(6), Mézl R.(1), Strádal J.

 

NEDĚLE 16.3.2014:
 

Ml.žačky: Regionální kvalifikace Házenkářského desetiboje v Olomouci      
V neděli 16.3.2014 si naše mladší žačky zahrály regionální kvalifikaci o mistrovství ČR v házenkářském desetiboji. Postupně se utkaly s domácí Zorou Olomouc, Karvinou a Hrabůvkou. Naše holky rozhodně nepatřily mezi adeptky na postup a mohly jen překvapit, což se jim povedlo a konečné 3.místo je určitě úspěchem. V technických a silových disciplínách se holky nemohly rovnat týmům poskládaných z ročníku 2001, ale bojovaly a ostudu v žádném případě neudělaly. Ve všech disciplínách se holky oproti přípravě zlepšily a bylo vidět, že ze sebe vydaly maximum. Týmový výkon a vzájemná podpora holek je určitě výborným odrazovým můstkem do jarní části sezóny.

DHK Zora Olomouc – SK Velká Bystřice
Osobní obrana   9:6,    Nájezdy   4:3,   Zápas   12:7

První utkání turnaje holky odehrály proti Zoře a nebýt smůly při zakončování mohl být výsledek opačný. Při osobní obraně se ve vedení střídala obě družstva, pak holky zahodily tři náskoky a Zora pohodlně vyhrála.
Při nájezdech nejdříve za 2 body skórovala Vendy a pak za 1 bod Makyna. Eliška Poláchová s Áďou nastřelily břevno a Eliška Krejzlíková těsně přestřelila. Což rozhodlo o nejtěsnějším možném vítězství Zory.
V klasickém zápase hraném na 1x20minut holky držely ze Zorou krok 12minut. Pak nás Zora jasně přehrála a zaslouženě zvítězila.

Sokol Karviná – SK Velká Bystřice
Osobní obrana   8:3,   Nájezdy   4:6,   Zápas   8:3

Při osobní obraně se jasně projevila výšková i váhová převaha hráček Karviné, které včas a důrazně přistupovaly k našim holkám a tak jediný kdo se dokázal prosadit byla Hela, kterou výborně uvolňovala Makyna.
Při nájezdech se za 2 body prosadila Kača Spurná s Eliškou Krejzlíkovou a za 1 bod Makyna s Kačou Bílkovou. Ta pak čarovala v bráně když zlikvidovala 3 nájezdy hraček Karviné a zajistila nám vítězství.
Při zápase se opět opakoval scénář jako v utkání s nařízenou osobní obranou a tak Karviná zaslouženě zvítězila.

Sokol Hrabůvka – SK Velká Bystřice
Osobní obrana   9:4,   Nájezdy   1:11,   Zápas   10:4

Podobný vývoj jako při utkání s Karvinou. Holky jen těžko vzdorovaly silnějším holkám, které navíc hrály poměrně tvrdě. Osobku tak holky jednoznačně prohrály.
Při nájezdech však holky předvedly skvělé představení. Za 2 body skórovaly Míša, Vendy, Kača Spurná, Eliška Poláchová a Kača Bílková, jeden bod přidala Makyna. Poté však opět famózně zachytala Kača Bílková a ze 14 nájezdů dostala pouze 1 gól za 1 bod!!!
Při zápase byla na holkách už znát únava a tak prohra 10:4 byla přijatelným výsledkem.

Konečné pořadí:

  1. DHK Zora Olomouc             34b
  2. TJ Sokol Karviná                 33b
  3. SK Velká Bystřice               19b
  4. TJ Sokol Hrabůvka             16b

 

DHK Zora Olomouc díky nejtěsnějšímu možnému rozdílu postoupila na mistrovství ČR. Naše holky však předvedly, že i v konkurenci starších a vyspělejších děvčat se umí prosadit a za to jim patří obrovský dík. Nutno ještě podotknout, že holky vyhrály disciplínu „Nájezdy“, ve které si při trénincích vůbec nevěřily a v disciplíně „Střelba na přesnost“ skončily druhé!!! Jako pozitivní však vidíme především to, že holky jako tým dokáží táhnout za jeden provaz , vzájemně se podporovat a vyhecovat se k maximálnímu výkonu. Co se týče herní stránky máme ještě co zlepšovat, ale určitě máme na to hrát i se silnějšími týmy vyrovnaný zápas.

 

Mini: 2.ročník mezinárodního turnaje - BOBO CUP                    (15. - 16.3.2014)

V našem areálu Na Letné se přes víkend uskutečnil dlouho připravovaný turnaj v miniházené 4+1, kterého se zúčastnila družstva z Moravy, Čech i ze Slovenska. Turnaj byl rozdělen na dvě kategorie mini mladší - ročníky 2005 a mladší a mini starší - ročníky 2003-2004.
Organizátoři měli zkušenosti z loňského 1. ročníku a snažili se turnaj dovést k dokonalosti. Drobné chybičky zde byly, ale vcelku se nám turnaj vydařil. Turnaj byl dotován mnoha drobnými sponzory, a proto jsme si mohly dovolit vcelku hodnotné ceny pro každého hráče. Přece jen je potřeba ocenit u nejmenších házenkářů výkony i těch družstev, které se nevešly na bednu.
Poděkování patří: P.Možíšovi, M.Soškovi, T.Pečínkovi, V.Schaffnerovi. Dále Městu Velká Bystřice, firmám Mora, NUTREND, pekařství Hirsch, Grygar Truck, Sportovnímu mládí Velká Bystřice.
Kvalitní propagační materiál, plakáty a pozvánky nám zhotovila firma foto-somol.cz. Hladové krky nasytila profesionálním přístupem s jídlem ve výborné kvalitě restaurace Varna a přímo v našem areálu také pohodový kolektiv restaurace Sport-bar pod vedením Ládese Konečného. Rovněž ubytování bylo na úrovni díky vstřícnosti vedení naší MZŠ.
Velké poděkování patří rovněž rodičům našich dětí, kteří pomohli jak s organizací, tak s hladkým průběhem. Zapisovatelé a obraceči čísel, rozhodčí a časoměřiči.
Dále děkujeme těm, kteří moc vidět nebyli, ale starali se o naše občerstvení a to jak formou párků v rohlíku v hale, tak formou vynikajících studených mís pro trenéry a vedoucí. Už pohled na ně všem lechtal chuťové buňky. K tomu káva a další tekutiny...
Sobotní večerní program pro děti byl novinkou a všem se líbil. Na velkoplošné obrazovce se v hale po náročném sobotním programu dětem promítal film a po dobu filmu si trenéři s vedoucími mohli v zasedačce předat zkušenosti z trenérské práce. To vše mělo vliv na příjemný a klidný průběh turnaje.

Turnaje se zúčastnilo 9 družstev z kategorie mladí a 12 družstev z kategorie starší.

Družstvo mini mladší A: je velice bojovné a moc se snažilo. Při tomto turnaji byla sice jen bramborová medaile, ale při takto velkém množství družstev je to krásné 4.místo. Samozřejmě sehranost týmu se musí vylepšit, ale to vše budeme i nadále vypilovávat a trénovat společnou pílí a úsilím. Nejvíce branek nastřílel V.Schafner(71), Š.Dvořák(29) a přispěla i E.Horáčková(4), A.Roušalová(3) a Peťa Matulík(1). Jen kvalita některých rozhodčích byla velice podprůměrná a podle mého názoru nás připravila o lepší výsledky. Ale i to ke sportu patří. Na závěr všem děkujeme za předvedené výkony a nadále budeme pilovat, abychom příští rok stáli na stupni vítězů.

Výsledky: VB A - VB B                       11 :  8
          VB A - Zora A                     14 :  8
          VB A - T. Litovel                 11 : 16
          VB A - Ivanka pri  Dunaji         13 : 20
          VB A - T. Stupava B               18 :  9
          VB A - Žeravice                    8 : 12
          VB A - Zora B                     18 :  3
          VB A - T. Stupava A               18 :  4

 

Družstvo mini mladší B:: Družstvo mini házenkářů jsme rozdělili do dvou týmů těsně před zahájením turnaje. VB A pod vedením Ivoše Roušala a VB B pod vedením Janči Macharáčkové a Terky Ručilové. Do turnaje jsme nastoupili s velkým nadšením a odhodláním podat co nejlepší výkony. To nám vydrželo po oba dva dny. Hned první zápas jsme nastoupili proti domácímu družstvu VB A 8:11. Tým odehrál vyrovnaný zápas, ale v koncovce bohužel na své soupeře nestačil. Do dalších zápasů jsme nastoupili s tím, že jsme nevěděli, co od soupeřů čekat, přesto jsme Tatran Stupavu A 15:9 a Tatran Stupavu B 12:10 porazili. Další tým, který proti nám nastoupil byla DHK Zora B 22:5, se kterým jsme jednoznačně vyhráli. V podvečer nás čekali dva velmi těžcí soupeři - Žeravice 5:13 a Ivanka pri Dunaji 6:12. Bohužel jsme nestačili ani na jednoho z nich. Obě družstva odehrály hezkou házenou a naše zkušenosti na ně bohužel nestačily. Na týmu se také jednoznačně podepsala únava z celého dne.

V neděli nás čekaly pouze dva zápasy. Ještě před obědem jsme se utkali s týmem DHK Zora A 13:14, se kterým jsme hráli velmi vyrovnaný a napínavý zápas až do poslední minuty. Bohužel se štěstí přiklonilo na stranu soupeře, a ten nás taky těsně porazil. Po zápase byly děti z našeho týmu velmi zklamané a sem tam se dokonce objevily i slzičky. Touha po medaili byla ale tak velká, že věřily až do poslední chvíle, že na ni můžou dosáhnout. Po každé střelbě zamířily jejich oči na skóre a šla vidět obrovská radost po každém střeleném gólu do branky a děti cítily, že výhra je velmi blízko. Proto bylo zklamání očividné, když nás soupeř těsně porazil. Do posledního zápasu jsme nastoupili proti silné a zkušené Litovli 5:18. Věděli jsme, že už nemáme co ztratit, proto si holky a kluci zápas chtěli užít a co nejvíce si zahrát. To se taky povedlo, i když byla Litovel jednoznačně lepší.

 Herní pokrok byl vidět hned po prvních odehraných zápasech, kdy se začali do hry zapojovat všichni z týmu a hra nestála pouze na jednom hráči, ale začali spolupracovat jako tým, což je velmi důležité. Do dalších turnajů se budeme  určitě snažit zlepšovat především přihrávky, chytání balonů a samozřejmě střelbu. Celkově nakonec skončil tým VB B na hezkém šestém místě. Turnaj byl určitě velkým přínosem pro všechny děti, které zaslouží obrovskou pochvalu za snahu a odhodlání.

Složení družstva VB B bylo následující: Nikolas Flamhum (4), Ondřej Matoušek (1), Aleš Čáp (64), Láďa Novák, Radek Vyhnánek (4), Adam Drešl (4), Šárka Himrová (6), Johanka Součková (5)

Ceklové pořadí MINI MLADŠÍ:

  1. HK Ivanka při Dunaji
  2. Tatran Litovel
  3. SK Žeravice
  4. Velká Bystřice A
  5. DHK ZORA Olomouc A
  6. Velká Bystřice B
  7. Tatran Stupava B
  8. Tatran Stupava A
  9. DHK ZORA Olomouc B

Družstvo VB1: mělo problémy se složením. V pátek před turnajem se na školní házené zranil Kuba Dzieržava, v sobotu hrál s velkým sebezapřením a počínající nemocí Hynek Dvořák. Celý turnaj odehráli Matouš Pečinka, Rosťa Černý, Dan Sova a Manfred Kunc. Kluci odehráli celý turnaj s osobní obranou, což bylo při hrací době 1 x 16 minut velmi náročné.  V sobotu jsme měli jednoho hráče na střídání, což se ukázalo jako dobrá volba, protože nás čekali náročnější soupeři. V neděli již bez nemocného Hynka Dvořáka hráli kluci jen v pěti, kdy jejich jedinou možností, jak si odpočinout bylo ve chvíli, kdy dosáhli v utkání rozdílu o 11 branek a hráli ve třech. Někdy to bylo v 5 minutě, někdy v 7 někdy až v 9. Poté jsme střídali rovnoměrně vždy na chvíli na napití, vydechnutí a zpět do hry. I ve třech hráčích v poli to nebylo na hře poznat a kluci zvyšovali svůj náskok.  Jediné vyrovnanější utkání sehráli kluci s družstvem z Ivanky při Dunaji, jehož hráči hráli pěknou házenou a utkání bylo zajímavé. Bylo to naše páté sobotní utkání s osobní obranou a našich klucích byla již vidět únava. I přesto utkání stejně jako celý turnaj zvládli výborně.

Výsledky:  VB1 – Tatran Litovel               23 :  9
           VB1 – Dukla Praha 1                23 :  6  
           VB1 – Dukla Praha 2                43 : 13
           VB1 – Sokol Telnice                33 : 15
           VB1 – Ivanka pri Dunaji            17 : 13
           VB1 – VB2                          21 :  7
           VB1 – VB3                          26 : 10
           VB1 – Tatran Stupava               44 :  7
           VB1 – Újezd U Brna                 36 : 10
           VB1 – Rožnov p. R. 1               38 : 10
           VB1 – Rožnov p. R. 2               27 : 11

 

V bráně zachytal velmi dobře Vilém Zedník, který podal výborný brankářský výkon a skóroval i brankou přes celé hřiště, dále se střelecky  prosadili naši hráči takto:  Dan Sova 179 branek, Matouš Pečinka 60 branek, Rosťa Černý 47 branek, Hynek Dvořák 29 branek a Manfred Kunc 15 branek. Všichni hráči hráli velmi dobře, za což zaslouží pochvalu. Získali jako nejlepší družstvo vítězný pohár a medaile.

Družstvo VB 2: hrálo ve složení: Ada Horáček(22), Vojta Haderka(38), Tom Juračka(42), Vojta Pečínka(27), Paťas Markvart(14), Nikča Markvartová(9), Vojta Krempl(6) a v bráně  i v poli byl Honza Grygar(4).
V sobotu v osm ráno jsme nastoupili proti družstvu našich, tedy VB 3.  Všichni hráči se velmi dobře znají a tak ví, koho si pohlídat a jak na sebe hrát.  Zpočátku to bylo vyrovnané, ale koncovku jsme měli tentokrát lepší my a tak se nám podařilo hned první vítězství 18:12.
Dalším soupeřem byl Tatran Stupava, naši byli dobře rozehraní, takže si se soupeřem poradili a vyhráli 23:13. Jak se říká, jednou nahoře, jednou dole. Dalším byl Újezd u Brna, hra byla hodně vyrovnaná, ale tentokrát měl lepší koncovku soupeř a tak jsme prohráli 17:18. Po dobrém obědě nás čekali soupeři z Valašska, tedy Rožnov 1, kterého jsme porazili 20:14 a  Rožnov 2, nad kterým jsme opět zvítězili 13:7. Poslední tečkou za náročným dnem byl opět zápas proti našim borcům a vítězům turnaje VB1. Musím moc pochválit naše hráče, protože se to obešlo bez obvyklého reptání, že na ně nemáme. Bojovali jako draci a i když soupeř vedl velkým rozdílem, nevzdávali to a těch 16 minut po náročném dni dotáhli do konce se ctí. Konečný výsledek  7:21.
Neděle. Jako první nás čekal soupeř z Dukly Praha 1.  Díky tomu, že jejich dvojka hrála současně na vedlejším hřišti a měli málo hráčů, nastoupili proti nám ve třech v poli. V Čechách se hraje hlavně osobní obrana,  se kterou my „trošku válčíme“. Z počátku nás hravě přehrávali, ale nakonec se nám podařila výhra 16:12. Zápas s Dukla Praha 2 byl pravděpodobně nejlepší hrou našich. Pražáci opět nastoupili s osobkou a naši se protentokrát plně přizpůsobili a drželi se jich v obraně se stejným nasazením. Najednou ani výškový rozdíl našich hráčů, kdy třeba Adam byl o hlavu menší, nevadil. Výhra 20:12 byla zasloužená. Po dvou výhrách přišel ten nejhorší zápas. S Telnicí jsme už hráli několikrát, většinou byla hra vyrovnaná, ale tentokrát se nám nedařilo vůbec. Obrana se držela asi prvních pět minut a pak už byla více než děravá. Střelecky to byla vybíjená na brankáře a tak jsme prohráli 4:13. Předposledním soupeřem byla Ivanka pri Dunaji. Silný soupeř, proti kterému se našim hráčům neskutečně dařilo. Jako bychom vyměnili tým, oproti minulému zápasu.  Všichni začali makat jak v obraně, tak v útoku. Byl to moc pěkný zápas, ale lepší skóre nakonec bylo na straně Slováků a my prohráli 10:13.
Posledním soupeřem byl Tatran Litovel. Vyrovnaný zápas, který naštěstí v poslední minutě skončil jednobodovým rozdílem vítězně pro nás. 14:13.
Závěrem bych chtěla moc poděkovat všem hráčům tohoto družstva za dobře odvedenou práci a vzájemnou podporu při hře. Naše celkové 4.místo bylo úspěchem a pro příště víme na co si dát pozor a co se dá ještě vylepšit.

Družstvo VB3: složení družstva bylo následující: V bráně chytal spolehlivě Kuba Salašnyj(1), v poli se střídali Honza Máron(3), David Soška(16), Štěpa Slepica(10), Kája Kobliha(10), Martin Stryk(41), Adam Katinger(59) a Filip Mikisek(2).

Co říct k zápasům, kluci bojovali a snažili se. Zápasy prožívali a navzájem se povzbuzovali. Jak už to bývá, některé zápasy jim vyšly a některé ne. Důležité je, aby se naučili hrát kolektivně a ne si něco vyčítali. Herně se opět všichni posunuli dopředu a to je hlavní.

První zápas s VB-2 jsme se rozkoukávali a po zásluze prohráli 12:18. Následoval zápas s Tatranem Litovel a po zlepšeném výkonu, kde nás podrželi spojky A.Katinger a M.Stryk vyhráli 10:8. Následoval zápas s Tatranem Stupava. Tady si všichni s chutí zastříleli a my v pohodě vyhráli 20:11. Újezd u Brna byl nad naše síly, i když při koncentrovaném výkonu jsme je mohli porazit. Nakonec z toho byla porážka 10:16. Další zápasy s Rožnovem 1 a 2 se nám vydařili a my soupeře porazili 17:13 a 12:11. Druhý zápas s Rožnovem byl hodně náročný a vyrovnaný. Nakonec jsme po zásluze těsně vyhráli. V neděli jsme první zápas prohráli s VB1 rodílem třídy 10:26 i když to nebyl odevzdaný výkon. Kluci bojovali, ale soupeř byl prostě lepší. Před námi byly další dva zápasy a to s Duklou Praha 1 a 2. Nejlepší zápas našeho družstva s Duklou 1 jsme vyhráli 15:10. Bojovný zápas, při kterém klukům nebylo co vytknout. Následoval zápas s Duklou 2. Ty jsme přehráli a zvítězili 21:11. Zbývaly poslední dva zápasy a ty jsme bohužel prohráli. S Ivankou 9:22 a s Telnicí 6:9. Pokud bychom Telnici porazili, skončili jsme třetí.

Celkové pořadí MINI STARŠÍ:

  1. Velká Bystřice 1
  2. HK Ivanka při Dunaji
  3. Sokol Telnice
  4. Velká Bystřice 2
  5. Újezd u Brna
  6. Velká Bystřice 3
  7. Dukla Praha 1
  8. Tatran Litovel
  9. Rožnov p. R. 2
  10. Dukla Praha 2
  11. Tatran Stupava
  12. Rožnov p. R. 1

 

Ženy: UP Olomouc - SK Velká Bystřice                                     36 : 17 (19 : 6)

Jednoznačné vítězství domácího družstva.
Sestava a branky: Steigerová J., Pavlincová I.(2), Sršňová K., Kraclíková J.(1), Kadlecová O., Zemanová R.(1), Žahourová E.(2), Maksantová E.(1), Košová K., Kumrová S.(4), Begalová A.(6).

 

NEJBLIŽŠÍ PROGRAM NAŠICH DRUŽSTEV
22.3. venku  muži "A" 17:00  ve Frýdku-Místu s  domácím "B" týmem
23.3. doma  ženy 16:00  v Olomouci s UP Olomouc 
venku ml.žačky   8:00  v Litovli s DHK Litovel 
st.žačky 10:15  v Zubří s Lesanou Zubří
ml.dorost 12:30  v Bystřici p. H. 

 

 

O nás

Házená Velká Bystřice je sportovní klub s dlouhou tradicí. Jako jeden z mála oddílů v regionu pokrýváme všechny mužské kategorie.

Novinky

Zpravodaj č. 11/2024

Plakát na 13.4.2024

Facebook