Zpravodaj č. 20/2016

ÚTERÝ 7.6.2016:


Ml.žáci "A": Cement Hranice "A" - SK Velká Bystřice "A"    30  : 38 (25 : 29)

Poslední mistrák  jsme předehrávali na žádost soupeře a to v úterý 7.6. v Hranicích. Soupeř se oproti podzimu zlepšil a bojuje s STM Olomouc o 3. místo v konečném pořadí. Bohužel jejich nejlepší hráč Rumjan byl zraněn, takže to vypadalo, že máme ulehčenou situaci.
Osobka se vyvíjela mírně v náš prospěch. Nehrál Vilda Zedník díky zdravotním problémům. Zahráli si všichni a vyhráli jsme ji 7:10. Pořád jsou ale rezervy v pohybu a těsnému bránění. Jakmile dostal soupeř trochu prostoru, šel do toho agresivně a my kolikrát už nestíhali. Na druhé straně jsme předvedli pár pěkných akcí.
Shot-outy jsme zahráli slušně, ale i soupeř měl svůj den, takže před házenou byl stav 25:29.
Na házenou jsme zase dali příležitost všem. Jak už to bývá některé akce se klukům povedly, jiné méně. Celkově se snažili a za snahu si odvezli konečnou výhru 30:38. My neměli plnou sestavu a někteří kluci se potýkali se zdravotními problémy.
Po celou jarní sezonu kluci neokusili, jak chutná prohra a s přehledem všechny zápasy vyhráli. Je vidět, že jsme přes zimu potrénovali, ale hlavně jezdili po kvalitních turnajích a tam bylo co se učit. Výsledek se dostavil.

Sestava: brána Kuba S (2), v poli: Rosťa (5), Mates(7), Vojta H. (4), Hobit Vojta (4), Vilda (3), Hyňa (3), Hobit Adam (3), Šťastný Kuba (2), Kuba Dzieržava(3) a Kaťas (2),

Děkujeme všem divákům a rodičům, kteří nás sledovali a podporovali a přejeme slunečné léto a dovolené. Klukům pak krásné prázdniny a v září se ukáže, co jsme v srpnu natrénovali.


Ml.žáci "B": Cement Hranice "B" - SK Velká Bystřice "B"           15  : 5 (8 : 3)

Sestava: Novák Ladislav, Horáčková Eva, Kobliha Karel(1), Himrová Šárka, Matulík Pavel, Juračka Tomáš(3), Schaffner Vojtěch, Blaha Peter(1), Matulík Petr, Kryl František, Dvořák Štěpán, Krempl Vojtěch

 

 


SEZONA 2015/2016 ODDÍLU HÁZENÉ SK VELKÁ BYSTŘICE


V červnu nám skončila házenkářská sezona ročníku 2015/2016. Většina kolektivních sportů se hraje systémem podzim-jaro, takže se překrývá s klasickým kalendářem.

Jaký byl právě proběhlý ročník? To posuďte sami.

Oddíl házené přihlásil do právě ukončeného ročníku 13 družstev. Po dvou v kategorii mini mladší, starší a mladší žáci, dále starší žáky, mladší dorost A a B, mladší dorostenky, starší dorost, muže a ženy. Současně s těmito družstvy funguje tzv. přípravka, kde se děti učí všeobecně pohybu a žádné soutěže nehrají.

Každé družstvo má své vedení - trenéra a vedoucího a trénují většinou 3-4x týdně.

Družstva mini, ml. žáků a st. žáků hrají krajské soutěže a dorost, muži a ženy celomoravské soutěže. Nejvyšší soutěž - celorepublikovou hrají naši ml. dorostenci.

 

Mini mladší: Hrají turnajovým systémem na menším hřišti v počtu čtyři hráči v poli a brankař. V této kategorii se nepočítá skóre a děti se snažíme naučit techniku a koordinaci.

Mini starší: Hrají stejně jako mladší stejným systémem a opět bez počítání skóre. Někteří z nich se již zapojují do velké házené a hrají za ml. žáky „B“.

Mladší žáci "A": Družstvo složené z 13 kluků věkově starších, než družstvo B. V této kategorii se hraje o kvalifikaci na tzv. desetiboj, což je 10 různých disciplín a v minulosti se naši ml. žáci umístili na medailových místech v přeborech ČR.
V krajské soutěži se po podzimní části kluci kvalifikovali na přebory o postup na republikové finále ve Frýdku-Místku. O jedno postupové místo se poprali Karviná, Frýdek-Místek, Velká Bystřice a STM Olomouc. Postoupila Karviná, která se později stala mistrem ČR v desetiboji.
V jarní části sezony naši kluci nepoznali hořkost porážky a umístili se na 1. místě v soutěži

Mladší žáci "B“: Jedná se o smíšené dívčí a chlapecké družstvo většinou z věkově mladších dětí, z nichž je několik hráčů a hráček, kteří ještě věkově mohou hrát za miniky. Zde se nehraje až tak na výsledek, ale aby si zvykli na velké hřiště, které některým při přechodu na velkou házenou dělá problém. V konečné tabulce se umístili na předposledním místě. Nebereme toto umístění jako špatné, byli věkově nejmladší a účel Béčko splnilo.

Staší žáci: Hráli krajskou soutěž, z níž se kvalifikovali po podzimní části do Žákovské ligy. Je to systém turnajů nejlepších 25 družstev z celé ČR. Hraje se během zimní přestávky a končí až v květnu. Naši kluci i přes nekompletní sestavu, zaviněnou zraněním nejlepšího hráče skončili v celorepublikovém měřítku na pěkném 6. místě. Za sebou nechali družstva zvučných jmen jako Frýdek-Místek, Jičín, Karviná...
V krajské pravidelné soutěži se pak umístili na stříbrné pozici, když vítězem se stalo bezkonkurečně Centrum Haná. Toto družstvo vyhrálo i Žákovskou ligu.

Mladší dorost "A": Družstvo hrálo první sezonu nejvyšší soutěž v ČR. V této soutěži jsou převážně družstva, která v mužské složce hrají extraligu. Cestování je náročné - Plzeň, Most, Lovosice, Praha a stojí nemálo peněz. Na podzim si vedlo výborně - skončilo na třetím místě. Jarní část už tak skvělá nebyla, trochu se změnila sestava družstva, nějaká zranění, ale přesto kluci skončili na parádním 8. místě se stejnými body, jako sedmý Frýdek-Místek.

Mladší dorost "B": Záloha A-čka. Hráli zde převážně st. žáci a kluci, kteří nehráli za A družstvo. Takže celou sezonu hráli proti o rok až dva roky starším a vyspělejším hráčům. Přesto celkovým umístěním na 2. místě příjemně překvapili.

Mladší dorostenky: V ženské kategorii jsme do soutěže přihlásili družstvo složené převážně z vlastních hráček, které bylo doplněno o hráčky z nedalekých Žeravic. V ženské kategorii není moc družstev a holky hrály 1. ligu-východ, což je v podstatě Morava. Děvčata měla zápasy, kdy hrály výborně a z toho zápasy, které se jim moc nepovedly. Pro zranění byl kádr celkem úzký. V konečném součtu se družstvo umístilo na 10. místě. Nutno dodat, že v tomto družstvu máme jednu hráčku, která hodně vyčnívala. Byla to Veronika Mikulášková, která je v širším kádru reprezentačního družstva dorostenek a od nové sezony bude hrát v družstvu DHK Baník Most.

Starší dorost: Hrál druhou nejvyšší soutěž v ČR-2.ligu. Těžko se kádr dával před začátkem sezony dohromady. Kluci nebyli sehraní a první zápasy jim nevyšly. Postupně, ale zlepšovali hru, kluci se sehráli a utvořili dobrý kolektiv. Konečné umístění na 4. místě je dobrý výsledek. Nutno říct, že za starší dorost v mnoha zápasech hráli i hráči z mladších dorostů.

Muži: Již tři roky se snaží družstvo dostat do 1. ligy, ze které kluci svého času spadli ne zrovna čistým způsobem. Podzimní část doma neprohráli, ale pokud chce družstvo myslet na postup, musí vyhrávat nejen doma, ale i venku. V některých případech to šlo, ale ve dvou zápasech, kdy se lámal chleba, se prohrálo, a to v Zubří a v Karviné. Přezimovali jsme na druhém místě s minimální ztrátou na prvního. Zimní příprava byla na úrovni, kádr se posílil o dva hráče s extraligovými a mezinárodními zkušenostmi. V družstvu zavládla dobrá atmosféra a parta se stmelila. Jarní část družstvo neprohrálo žádný zápas a vyhrálo s přehledem soutěž. V baráži o postup do 1. ligy se střetli s družstvem Tatran Bohunice, který před rokem z 1. ligy sestoupil. První zápas naši vyhráli v Bohunicích sice jen o dvě branky, ale v domácím zápase před nabitou halou předvedly parádní výkon a soupeře jasně převálcovali. Konečně jsme se kvalifikovali do vytoužené 1. ligy. Je to náročná soutěž a jezdí se po celé republice. Věříme, že kluci ji tentokrát udrží a budou hrát v horních patrech soutěže.

Ženy: Družstvo žen se již zabydlelo v oddíle a je rovnocenným družstvem mezi ostatními. I divácky je hra zajímavá. V kádru mají i bývalé reprezentantky a udělaly za poslední rok slušný posun směrem nahoru. V sezoně hráli 2. ligu, kterou tvořila družstva z celé Moravy. Začátek sezony hrály výborně a jednu dobu byly hodně vysoko v tabulce. Jak už to bývá, zranění zúžila kádr a v konečném účtování holky skončily na pěkném pátém místě.

Tak to je sumář všech družstev v právě proběhlé sezoně. S odstupem času můžeme sezonu hodnotit jako hodně úspěšnou. Ale nelze usnout na vavřínech a je potřeba dál pracovat. Pracovat více s mládeží, jezdit po mezinárodních turnajích. Od dorosteneckých kategorií mít v týdnu více tréninkových jednotek. To je základ k dalším úspěchům.

Máme jako jeden z mála oddílů v ČR regionální centra mládeže, což jsou v podstatě bývalá sportovní centra. Postupně se orientujeme ve vrcholové házené a na házenkářské mapě je náš oddíl hodně vysoko.

Vše ovšem stojí nemalé finanční prostředky, bez nichž bychom nemohli absolvovat soutěže.

Poděkování patří všem sponzorům, bez kterých bychom nemohli vrcholné soutěže a turnaje absolvovat. Největší položkou je doprava.

Poděkování patří i všem trenérům a vedoucím, kteří ve svém volném čase tráví hodiny na zápasech a trénincích. Dále všem, kteří zajišťují bezchybné zajištění domácích zápasů - opět ve svém volném čase a i všem fanoušků a divákům, kteří nám drží palce.

                                                                                                                      Ing. Vladimír Schneider
                                                                                                                      předseda oddílu házené
                                                                                                                           SK Velká Bystřice

 

 

O nás

Házená Velká Bystřice je sportovní klub s dlouhou tradicí. Jako jeden z mála oddílů v regionu pokrýváme všechny mužské kategorie.

Novinky

Zpravodaj č. 10/2024

Zpravodaj č. 09/2024

Facebook