Zpravodaj č. 1/2023

Mini: HANÁCKÉ POHÁR 2023 v Kostelci na Hané (7. - 8.1.2023)


Mini mladší: unavení, ale šťastní……., dva dlouhé dny 7.-8.1.2023, více jak 300 malých házenkářů z celé České republiky a i ze Slovenska v kategoriích mini-mladší a mini-strarší, takový byl letošní turnajový ostrý start v podobě soubojů o  HANÁCKÉ POHÁR 2023 v Kostelci na Hané.   

V kategorii mini-mladších jsme byli nalosování do skupiny C, kde jsme postupně odehráli tři zápasy proti soupeřům Hoštěrádky-Rešov, Sokol Sokolnice a TJ JM Chodov. Úvod turnaje nám vyšel a skupinu se nám podařilo vyhrát. V sobotním podvečeru nám turnajový pavouk nalosoval na poslední zápas tohoto dne HK Ivančice B, kde jsme také zvítězili. Tradičně poslední zápasy dne se odehrávají západy all star, kde pořadatelé vyberou dle jejich uvážení nejtalentovanější hráče z každé kategorie a ti proti sobě poskládají dva týmy, které proti sobě odehají přátelský zápas.     

V naší kategorii se od All star výběru dostali Maty Kaczmarcyk a Tomaš Sršeň.

Druhý dne ráno jsme k dašímu utkání nastopili proti HC Dukla Praha, kde se nám po velice vypjatém a bojovném utkání podařilo zvítězit 15:12 a mohli jsme si zahrát o postup do finále. V tomto zápase jsme opět narazili na stejného stoupeře ze skupiny Hoštěrádky Rešov. Zápas byl vyrovnaný do poslední vteřiny a v základní hrací době zkončilo skóre 13:13, následně v sedmičkovém rozstřelu byl soupeř o jednu branku štastnější.  

V posledním utkání turnaje v boji o třetí místo jsme opět narazili na soupeře ze základní skupiny Sokol Sokolnice, kde v oslabené sestavě s řadou chyb zejména v defenzívě jsme soupeři podlehli 20:15.

Celému týmu patří zasoužená velká gratulace za krásné umístění na 4. místě ze 16 soupeřů, krásné zápasy a vypjatá utkání plné emocí a krásných házenkářských momnetů s velmi kvalitními mladými hráči z celé republika nás zase posunou o kousek dál a to je náš hlavní CÍL

Za miniházenou Velká Bystřice-mladší nás vzorně reprezentovali: Matylda Švarcová, Valerie Kotorová, Linda Maderová, Jonáš Tlačbaba, David_Barvíř, Daniel Kadala, Honza Urbášek, Jonáš Vojtek, Tomaš_Sršeň (který nám v závěru turnaje chyběl) a Maty Kaczmarcyk, který výhrál individuální cenu pro neužitečnějšího hráče celého turnaje v naší kategorii.

 


 

Mini starší: Ve dnech 7. a 8. ledna se naši minici tradičně zúčastnili Hanáckého poháru v Kostelci.

Mužstvo starších bylo nalosováno do asi nejtěžší skupiny se Sokolnicí, Náchodem a Chodovem. Začátek prvního utkání jsme "zaspali" a nepodařilo se nám na soupeře ze Sokolnice gólově dotáhnout. Vyrovnaný a pěkný zápas s Náchodem jsme v závěru urvali a zvítězili o gól. S Chodovem jsme měli zápas pod kontrolou, výhra.

Po odehrání všech zápasů byly 3 týmy shodně na 4 bodech a rozhodovalo skóre, takže jsme ve skupině skončili 3., což nám pro osmifinále přisoudilo Vršovice. 

Přesto že jsme na osmifinále čekali téměř 7 hodin, byl tento zápas jedním z vrcholů našeho vystoupení na turnaji. Zkoncentrování se, bojovnost, rychlost a týmový výkon nám přinesl vítězství o 2 góly a postup mezi 8 nejlepších. 

Pro čtvrtfinále v neděli ráno nám přidělilo rozlosování tým z Velkého Meziříčí a bohužel jsme nedokázali zopakovat výkon a přednosti z předchozího dne. Prohra s pozdějším vítězem turnaje ovšem není ostudou. 

Při zápasech o umístění nás čekal nejdříve domácí Kostelec, se kterým naši hru ovlivnilo především zklamání z prohraného čtvrtfinále a nastupující fyzická a především psychická únava. Prohra o 3 góly.

Náš závěrečný zápas s Duklou Praha se líbil i nezaujatým divákům. Přetahování o gól, fyzičnost, nervové vypětí, individuální výkony i týmový duch přinesl při závěrečném hvizdu skóre 9:9!!! Rozhodoval sedmičkový rozstřel. Tři naši borci s přehledem skórovali a mrštný Tobi jednu 7 chytil. Celkově tedy konečné 7 místo z 16 týmů.


 

Mini: HONEYWELL CUP 2023 ve Velké Bystřici (29.1.2023)


Mini mladší: poslední lednová neděle patřila domácímu Zimnímu turnaji v minihazené HONEYWELL Cup 2023

Turnaj jsem uspořádali pro obě kategorie mini-mladších a mini starších. Pozváni přijala družstva DHK Zora Olomouc, SK Žeravice, Sokol II Prostějov, Sokol Osek nad Bečvou a za domácí tým jsme postavili v každé kategorii dvě družstva.

Turnaj byl od prvopočátku plánovaný, jako přípravný pro nové hráče a hráče, kteří se teprve rozehrávají. Družstva odehrála celkem pět utkání v poločasech po osmi minutatách bez počítání skóre zaměřeno na herní dovednosti a především radost ze hry. Za družstvo mini mladších si hned čtyři hrači/ky vyzkoušeli i zápasy ve starší kategorii, kde si dle komentáře trenéra níže vůbec nevedli špatně. Určitě výborná zkušenost a pro ně motivace k další práci na trénincích.


 

Mini starší: Na domácí zimní turnaj bez počítání skóre starší minici postavili 2 týmy, ve kterých si zahráli všichni, kdo byli zdraví a mohli přijít. 10 kmenových hráčů a hráček jsme doplnili 4 posilami z mini mladších a pustili se do hry.


 

Po pomalejším začátku v prvním zápase se hráči zápas od zápasu postupně rozehráli, v osobní obraně zlepšili pohyb, v zónové obraně si osvojili postavení a aktivní bránění.

K vidění byly povedené akce, krásné góly a herní zápal. Všichni podali výkon na hranici svých dovedností, který ocenila i hojná diváckovsko-fanouškovská obec.

Přestože obvykle nehodnotíme individuální výkony, tentokrát musíme vyzdvihnout hru Honzíka, Davči, Joniho a Lindy - posil z mladších miniků, které doufáme budeme brzy pravidelně vídat na našich trénincích starších miniků.

Za předvedenou hru byly všem uděleny medaile a sladké i zdravé odměny. 

 

 


Mladší žáci: Mezinárodní turnaj ve Velké Bystřici

Druhý lednový víkend jsme doma uspořádali tradiční mezinárodní turnaj mladších žáků. Oslovili jsme kluby, se kterými běžně nehráváme včetně dvou slovenských. Hrálo se systémem každý s každým na 2x15 minut. Kvalita byla velmi dobrá, viděli jsme hodně vypjatých utkání se zajímavým výsledkem. Protihráči nás ve většině případů převyšovali fyzicky. My jsme se snažili je převyšovat herně a takticky. Bylo velmi zajímavé sledovat utkání týmů z jiných krajů, srovnání herních stylů, konfrontace jednotlivých hráčů v individuálních soubojích.

Náš tým skončil na pěkném druhém místě za pražskou Duklou, která tuto sezonu hraje ve vynikající formě a těžko hledá konkurenci. Nejlepším střelcem turnaje se stal Matěj Žák z Telnice (věkově stále starší mini!), trenéři všeh týmů téměř shodně vybrali jako nejužitečnějšího hráče domácího Tomáše Tomance a nejlepšího golmana taktéž domácího Kubu Skopala.

 

 


Mladší žáci: Házenkářský Desetiboj

Hned následující lednový víkend nás čekal házenkářské desetiboj. Regionální kvalifikace pořádaná doma proti Hranicím a Olomouci. Kvůli vyšší nemocnosti jsme zařadili také několik hráčů B týmu. I tak jsme soupeře ve většině disciplín převyšovali. Celkově jsme se umístili první a postoupili tak do regionálního finále s Kostelcem n. H., který se o týden dříve probojoval přes soupeře z Litovle a Uničova.

 

Mladší dorost: PROBALL CUP 2023 (28. - 29.1.2023)

O víkendu jsme se vydali na turnaj do Hostivic, kde nás čekali 4 zápasy. První zápas jsme hráli v sobotu ráno proti Kopřivnici. Do zápasu jsme vlezli odpočatí a s chutí se poprat o vítězství. Bohužel něco chtít a provádět je velký rozdíl. Naše hra byla bez pohybu a spousta neproměněných šancí, kdy jsme z brankáře udělali hvězdu a Kopřivnice se nám postupně vzdalovala. S prvoligovým týmem jsme nehráli úplně špatně, ale velké množství chyb nás stálo vítězství (17 : 22). Druhý zápas proti Zlínu jsme chtěli hrát, tak aby jsme se vyvarovali chyb z předchozího zápasu. Bohužel kluci si nějak neumí v hlavě zafixovat to, že musí být více v pohybu, aby se mohli daleko lépe prosazovat. Zápas byl více vyrovnaný, ale opět mizerná střelba, spousta technických chyb a nadále nastřelování brankáře. Velmi dobře zachytali oba naši brankáři a díky tomu byla hra velmi vyrovnaná a prohra o dvě branky byla víceméně zasloužená (17 : 19). Třetí zápas proti Chodovu měla být lehká záležitost a bohužel se musím opakovat. Opět jsme se trápili, jelikož neumíme využít šance a v obraně pozdě přistupujeme k hráči s míčem a pokud střílí z volné ruky, tak je to jasný gól. Většinu zápasu jsme se přetahovali a až nakonec díky fyzické převaze, kdy Chodovu došly síly jsme urvali vítězství
(19 : 14). Poslední zápas nás čekal v neděli
proti domácím Hostivicím a zároveň vlastně boj o třetí místo. Na klucích byla při rozčvicce vidět únava, takže jsme měli obavy, jak se s tím poperou. No samozřejmě jsme první půli nezvládli. Neúspěšná střelba z křídel, ztracené míče, pomalý přechod do útoku v obraně jsme nebyli schopni ubránit levou spojku, která nebráněná dokázala přesně umisťovat míč do brány. Se soupeřem jsme se přetahovali o branku a zápas byl velmi vyrovnaný. V půlce jsme se pokusili kluky vyhecovat, ať poslední půli co nejvíce máknou a zabralo to. Kluci zlepšili obranu a vymazali levou i střední spojku. Díky tomu byla lepší úspěšnost brankáře a možnost založit rychlý útok. V útoku chodili do pohybu rychle jeden na jednoho s uvolněním křídla nebo pivota a postupně jsme se od soupeře odpoutali a zápas dovedli úspěšně do konce (25 : 18).

Z Hostivic si vezeme hezké 3. místo a jako příprava to byl velmi dobrý turnaj. Kluci i my trenéři jsme si ho užili. Za 14 dni nám začíná sezóna, tak víme na čem ještě pracovat.


 

Muži „A“: PŘÍPRAVA NA JARO 2023

 

Po podzimní části sezóny přezimovali naši kluci na 9.místě prvoligové tabulky se ziskem 8 bodů za 3 výhry, 2 remízy a 6 porážek. Očekávání byla určitě větší, než je realita. Nezbývá nám tedy nic jiného, než se s tím v jarní části sezóny poprat! A čím začít jiným než jarní přípravou!

Po vánoční přestávce se tedy muži pustili do přípravy na jarní část sezóny už 3.ledna.
Na začátku nás nečekalo nic jiného než klasický neoblíbený dril ve formě běhání, kruhových tréninků, posilových cvičení atd.. Zpestřením byl hokejový trénink na bystřickém kluzišti, kde někteří dokonale předvedli své bruslařské „dovednosti“. Na programu přípravy bylo mimo trénování, také odehrání 2 turnajů a 1 přátelského utkání. Tak tedy popořadě…

V sobotu 21.1.2023 kluci zajížděli do nedaleké Litovle, kde se konal již tradiční Memoriál Františka Čikla. Vzhledem k velkému množství absencí v našem družstvu jsme museli improvizovat, takže někteří hráči hráli i na jiných postech než jsou zvyklí. V prvním zápase proti Olomouci kluci nezvládli začátek utkání a takřka celou první půli prohrávali. Nakonec však lepší obranou soupeře přehráli a zvítězili 32:27. Ve druhém utkání jsme nastoupili proti domácí Litovli. To bylo trochu jiné kafe. Rychlé utkání ve vyrovnaném duchu se rozhodovalo až v posledních 10 minutách. Rozhodla zejména naše střelecká nepřesnost. Nakonec jsme utkání prohráli rozdílem 33:29. Litovel porazila Olomouc 32:23 jsme v celkovém součtu obsadili 2.místo.

 

Obr. Memoriál Františka Čikla v Litovli

 

 

Obr. Memoriál Františka Čikla v Litovli

 

Po litovelském turnaji nás čekalo přátelské utkání s týmem Brna-Bohunic. V rámci letní přípravy jsme v Brně prohráli o 2 branky, v ligovém utkání hraném v Brně opět prohra 26:22. Utkání hrané během pracovního týdne znamenalo velké množství omluvenek. Pouze 2 hráči
na střídání nebudili moc respektu od soupeře, který měl plnou lavičku. Přesto jsme hráli vyrovnanou partii a utekla nám koncovka. Konečný výsledek 21:32. Doufejme, že v ligovém utkání tohoto soupeře konečně porazíme! Po přátelském utkání dostali kluci v pátek volno, jelikož nás čekal domácí turnaj – Memoriál Jaroslava Pazdery.

 

II. ročník Memoriálu Jaroslava Pazdery hostil tým Velké Bystřice družstva z Prostějova, starších dorostenců Házenkářské Akademie Olomouckého kraje a Sokola Telnice. První zápas nás čekalo družstvo Prostějova hrající II.ligu. Utkání bylo vyrovnané do stavu 4:4, pak už to bylo jednoznačná záležitost a výsledek 37:22 hovoří v jasnou převahu domácích. V tomto utkání i zahrála celá lavička a podařilo se dát branku snad všem hráčům. Druhé utkání vyhrála Akademie proti Telnici 33:29 a tak byl jasný náš soupeř pro finále. V souboji o třetí místo porazila Telnice tým Prostějova po vyrovnaném průběhu až v samotném závěru 25:21. Finálové utkání Velké Bystřice a starších dorostenců HAOLK se neslo v duchu hezké rychlé házené. V utkání se dařilo oběma gólmanům, kteří ukazovali fantastické zákroky. Výškový a váhový deficit se ukázal jako jeden z rozhodujících faktorů, který ovlivnil konečný výsledek utkání 27:23 pro naše muže. Nejlepším střelcem turnaje byl vyhlášen náš hráč Josef Dobeš – autor 15ti branek.

 

 

Memoriál Jaroslava Pazdery 2023

 

Celkové pořadí:  1. Házená Velká Bystřice

                             2. Házenkářská akademie Olomouckého kraje (HAOLK)

                             3. Sokol Telnice

                             4. Sokol II Prostějov

 

Nejlepší střelec: Josef Dobeš (Házená Velká Bystřice)

 

Obr. Memoriál Jaroslava Pazdery 2023 ve Velké Bystřici

 

Domácí turnaj byl posledním ostrým testem před začátkem jarní části soutěže. První zápas odehrajeme v pražských Vršovicích v sobotu 4.2. od 13hod. Doma poté hostíme o týden později celek HK Bystřice pod Hostýnem a to 11.2. od 17:30hod. Těšíme se na vaši podporu.


 


 

NEJBLIŽŠÍ PROGRAM NAŠICH DRUŽSTEV

4.2.

venku

muži A

13:00

Vršovice


 

 

O nás

Házená Velká Bystřice je sportovní klub s dlouhou tradicí. Jako jeden z mála oddílů v regionu pokrýváme všechny mužské kategorie.

Novinky

Plakát na 27. - 28.4.2024

Zpravodaj č. 13/2024

Facebook