Zpravodaj č. 21/2024

HÁZENÁ VELEKÁ BYSTŘICE – HODNOCENÍ SEZÓNY 2023/2024

Další ročník házenkářské sezóny je za námi a my vám přinášíme jeho zhodnocení očima trenérů jednotlivých kategorií:

Miniházená:
Kategorie mini je o miniházené 4+1 s gumovým balónem a rychlé osobní obraně a v rámci sezóny se hrávají turnaje bez počítání skóre, jde především o pohyb po hřišti, chytání a přihrávání míče a střelbu. Kategorie je rozdělena na mini-mladší, letos hráli hráči a hráčky ročníku 2015 a 2016 a mini-starší, letos ročníky 2013 a 2014. V průběhu roku se nám podařilo získat i nové děti nejen z Velké Bystřice, ale z celého mikroregionu, které neměly předcházející zkušenosti s házenou a v rámci sezóny se nám pěkně zapracovaly. Do miniházené bylo letos přihlášeno cca 60 dětí a k tomu náš házenkářský klub ještě organizoval sportovní kroužek pro děti ze školek pro cca 20 dětí a ve spolupráci se školou také sportovky v rámci školy.

Abychom udrželi sportovní zápal a přirozenou soutěživost dětí, účastníme se v průběhu sezóny několika bodovaných turnajů, na kterých se hraje o poháry a medaile. Jejich účastníky bývají kromě týmů z olomouckého kraje, i týmy z dalších částí republiky, občas i ze zahraničí. Letos jsme z těchto turnajů přivezli spoustu prvních a druhých míst a troufám si tvrdit, že jsme v rámci těchto kategorií vždy na turnajích tím družstvem se kterým musí soupeři v boji o nejvyšší příčky počítat.

Ve druhé polovině sezóny se v letošním roce poprvé začala hrát v rámci naší kategorie mini-starší hrát házená 5+1 na regulérní házenkářské hřiště a koženým míčem čož je příprava hráčů na přechod ke klasické velké házené. I zde se našim mladým házenkářům a házenkářkám dařilo, a dokonce jsme získali i zlatý pohár na jednom z turnajů.
Za tým starající se o naše nejmenší Jiří Barvíř, Vladimír Schneider, David Peter, Monika Maderová a za malošky Hanka Tomancová a Petra Juřenová.

Mladší žáci:
Liga olomouckého kraje – 2. místo
Letošní sezona byla z mého pohledu vydařená. Mezi nejvíce pozitivní věci určitě řádím velký hráčský posun z mnoho dětí. Bylo vidět, že mají chuť a vědí, že když se kousnou a předvedou své maximum, tak můžou myslet na nejvyšší pozice. Bohužel nám sice v posledním utkání uteklo první místo v tabulce, ale i z těchto věcí je důležité se poučit. Závěrem chci poděkovat rodičům, kteří s námi jezdili a své děti podporovali na zápasech.

Zlínského kraje: - 10. místo
Stejně jako v Olomoucké lize, tak i ve Zlínské jsem byl s výkonem spokojen. Vzhledem k šířce kádru zde dostali prostor hráči, kteří by neměli dostatečné herní vytížení. Ačkoliv tu velká většina soupeřů byla větší a silnější, tak nás po celou sezónu zdobilo nasazení a bojovnost. Je nutno říct, ze svůj prostor si zde našli i st. mini žáci, kteří ale vůbec nezaostávali. Myslím, že byl na hráčích vidět velký posun. Stejně jako v ol. lize i zde patří velký dík rodičům za pomoc při dopravě na zápasy a za tvoření příjemné herní atmosféry.
Za realizační tým Antonín Vodička, Pavlína Jiroušová, Michal Kršňák.

Starší žáci:
Na konci předchozí sezóny jsme si dali nějaké cíle pro sezónu 2023/2024. Hlavním cílem bylo navrácení celorepublikové soutěže - Žákovské ligy. Tuto soutěž hraje 25 družstev z celé ČR, systémem každý s každým. Dalším cílem bylo odehrát co nejvíce kvalitních zápasů s co největším počtem hráčů, aby získávali cenné zkušenosti. A ne méně podstatným úkolem bylo, aby se hráči házenou bavili!!!

Letní příprava nám začala v srpnu. Měli jsme pět tréninků v týdnu vměstnaných do třech dnů. A nebyla to zdaleka jen házenkářsky zaměřená dřina. Kluci většinu tréninků strávili na Letné, jak na venkovních sportovištích tak i v hale (přehřáté hale!). Docházeli také do „Gymsportu“ ve Velké Bystřici, kde dostávali pěkně do těla. Třetí týden jsme trénovali každý den dvoufázově. Vložili jsme do přípravy i trénink na kole a jeli na bazén do Penčic. Veškerou dřinu kluci zvládli. Čtvrtý týden jsme si naplánovali turnaj v Polsku (Wroclaw) a to především z důvodu stmelení kolektivu. Kluci tam spolu strávili 5 dní.

Samozřejmě, že nás během celého turnaje potkávaly drobné bolístky, které kluci během večerů dokázali vstřebat nebo alespoň zmírnit, aby byli připraveni do dalších bojů. Vytvořila se neskutečná parta, která se scházela večer co večer na jednom pokoji. Netvořily se žádné skupinky. Všichni jsou si rovni a jako kamarádi táhnou za jeden provaz. A to nás – trenéry dospěláky těší nejvíce. To je základ kolektivních sportů! A díky tomu všemu kluci dokázali celý turnaj v kategorii U14 vyhrát bez ztráty bodu a získat zasloužené zlaté medaile.

Následoval domácí turnaj obsazený družstvy, která hrávají Žákovskou ligu, tak aby nás ostatní prověřili, jak jsme na náš úkol připraveni. Bohužel jsme si z Polska přivezli i nemoci a ty se nás držely zhruba 2 měsíce. Přesto jsme turnaj odehráli celkem se ctí a dokázali jsme si, že se můžeme těmto družstvům rovnat.

Celou sezónu jsme hráli dvě soutěže a to Ligu olomouckého kraje – starší žáci a Zlínskou ligu – starší žáci. Tento náš koncept byl velmi náročný na fyzické síly i logistické zvládnutí. Přesto jsme to celé zvládli, a to i díky zapracovávání mladších žáků. V konečném pořadí jsme v Olomoucké lize skončili na druhém místě a ve Zlínské lize na třetím místě. Co nás však těší nejvíce je fakt, že dostali příležitost v těchto soutěžích absolutně všichni a za tyto výsledky se zasloužil celý kolektiv hráčů. Tedy paráda!!!

Koncem listopadu nás čekal pro nás nejdůležitější turnaj sezóny. A tím byla kvalifikace do Žákovské ligy. Turnaj se odehrál ve Velké Bystřici a kluci opět bez ztráty bodu turnaj vyhráli a kvalifikovali se mezi 25 družstev z celé ČR. A to bylo splnění hlavního úkolu celé sezóny.

Během měsíců prosince až května jsme postupně odehráli 6 kol turnajovým způsobem každý s každým. Tedy odehráli jsme 24 kvalitních utkání. V této soutěži opravdu hrají top týmy. Nakonec jsme obsadili konečné 10 místo s bilancí 15 výher, 1 remíza a 8 proher. Je to pro nás úspěch. Ale, a to bohužel nebo bohudík, jako trenér musím říci, že kdybychom zvládli některá utkání, které jsme zvládnout měli, tak bychom mohli opanovat klidně 5. místo. Vím, je to „kdyby“ a na to se nehraje. Takže „BORCI Z BYSTŘICE“ i tak: velká gratulace!!!

Ještě mi zbývají zmínit dvě důležité herní události této sezóny. A to „PRAGÁČ – Prague handball cup 2024“ a „Hry XI. Letní olympiády dětí a mládeže 2024“.

Prague handbal cup 2024 jsme nakonec pojali jako možnost se některým klukům z týmu kvalitně připravit na „Letní olympiádu“ a dalším klukům se seznámit a dostatečně si zahrát se zahraničními kluby. Toto družstvo tradičně na tento turnaj jezdí. Začnu s družstvem kluků složených ze starších a mladších žáků. Pro některé to byla první zkušenost s takovýmto velkým turnajem. Proto jsme ani na turnaj neodjížděli s nějakými ambicemi, ale hlavně jsme si přijeli pro zkušenosti. A těch se nám dostalo opravdu velké množství. Myslím, že to byl správný krok, protože to mohli už i v konci této sezóny kluci uplatňovat a dařilo se jim to. Druhé družstvo byl Výběr Olomouckého kraje, do kterého jsme dodali 6 kluků, kteří se v týmu vůbec neztratili, ba naopak hráli v něm prim. Toto družstvo celý turnaj ovládlo opět bez ztráty bodu. Finále si zahrálo před plnou halou UNYP s kapacitou 3000 diváků.
Takže některým klukům se letos podařilo si na svou počest vyslechnout státní hymnu jednou či dvakrát, protože vyhráli dva mezinárodní turnaje. Toto se většině z nás nepodaří za celý život!
Pevně věřím, že se kluci házenou baví a že jsou skvělá parta!!!
Abych nezapomněl, tak obrovské poděkování patří i rodičům – divákům, protože nás v této jízdě doprovázeli, kde jen mohli.

Čtyři kluci z našeho týmu si vybojovali i své místo v družstvu, které bude reprezentovat Olomoucký kraj na „Hrách XI. Letní olympiády dětí a mládeže 2024“ konané v Jihočeském kraji v Českých Budějovicích, konkrétně v Sezimově Ústí ve dnech 23. – 27.6.2024. Tak jim držme pěsti, aby se prezentovali pěknou házenou.

Nezbývá Vám kluci popřát, jen ať se daří v dalších házenkářských počinech i v osobním životě. Hlavně nezapomeňte na své házenkářské kamarády z Velké Bystřice ať už Vás život zavane kamkoliv!

BORCI Z BYSTŘICE – děkujeme Vám za skvělou jízdu po celou velmi úspěšnou sezónu.
Za realizační tým starších žáků Jiří Urban, Jiří Jakl Tomáš Flašar.



Starší dorostenci:
Naši starší dorostenci obsadili v uplynulém ročníku 5. místo z 8 celků. Jelikož po první polovině jsme měli našlápnuto na třetí příčku, nelze výsledné umístění považovat za úspěch. Sezóna dopadla tak, jak hráči přistoupili k poslednímu utkání.

Celou sezónu, zejména v jarní části soutěže nás provázeli nevyrovnané výkony. Ve statistikách soutěže máme sice v první pětce dva střelce, ale to samotné k úspěchu nestačí. Je potřeba odpovědný týmový výkon, se soustředěním na hru po celých 60 minut. Jak v útočné činnosti, tak zejména v obraně. Tam nám důraz, rychlost a osobní odpovědnost každého hráče prostě většinou chyběly. Pravidelně se nám stávalo, že po správném nástupu do utkání přišel po 20 minutách útlum. Ten přetrval až do první části druhého poločasu. Pak vždy záleželo, kdy mužstvo „zase naskočilo“. Pokud to nastalo, hráli ve zbytku utkání herní projev, ke kterému byli na trénincích vedeni. A hlavně fungoval tým.

Kde hledat příčinu? Jednoznačně v tréninkové docházce a osobního koncentrovaného přístupu hráče k tréninku. Tohle se nám zejména o zimní přestávce velmi zhoršilo. K tomu pro druhoročáky přicházely učňovské zkoušky či maturity, a tím i nečekané absence. Což vadilo i klukům s plnou docházkou. V šesti lidech bez brankáře zdokonalení týmové souhry kombinací/šablon prostě trénovat nelze. Navíc nám v únoru, týden po přestupním termínu ukončil činnost náš jediný brankář – kvůli škole. Trénink bez vlastního brankáře v této kategorii…

Borci s plnou docházkou však očividně zlepšili své házenkářské výkony. Někteří z nich, i prvoročáci, přesvědčili svým přístupem i výkony natolik, že hráli několik utkání i v družstvu mužů. Doufáme, že tato „odměna“ je ještě více posílí v jejich úsilí k házenkářskému rozvoji.

Za realizační tým: Roman Kufrik, Jirka Lešanský, Víťa Matulík

Muži:
Právě končící sezóna byla pro nás ze začátku velkou neznámou. Po transferu první ligy do společného týmu HAOLK Velká Bystřice-Olomouc jsme skládali úplně nový tým a vše tomu ze začátku odpovídalo.
Tým začal ve složení velmi odlišných hráčů, kteří se ve velké většině herně neznali, každý z nich měl úplně odlišné hráčské zkušenosti, někteří si již vyzkoušeli, jaké to je, hrát druhou nejvyšší soutěž ČR a někteří naopak obnovili hráčské kariéry poté, co v dorosteneckých kategoriích své házenkářské působení ukončili. Nevyhnula se nám ani vážnější a dlouhodobá zranění, která několika hráčům nedovolila dále v sezóně pokračovat.

Stejně tak se postupně skládal i realizační tým, který se v první části soutěže skládal tak, aby to fungovalo ve všech kategoriích.

S týmem jsme začínali úplně od začátku a měli jsme dva cíle – udržet pro další rok 2.ligu a nachystat družstvo na novou sezónu.

Chvíli to trvalo, herně jsme se trápili, spoustu utkání jsme smolně prohráli a dlouho jsme čekali, až si to vše sedne jak na hřišti, tak v kabině a my mohli ukázat, že házenou kluci hrát umí. Druhá polovina sezóny již vypadala o poznání lépe, našli jsme cestu, kterou jsme chtěli jít a několikrát se i výsledkově zadařilo. Velmi pomohli kluci, kteří pravidelně nastupují ve společné první lize, ale kdykoli mohli, byli nedílnou součástí bystřického týmu a bylo to znát. Ke konci sezóny jsme zvládli velmi těžká utkání, trápili jsme největší favority celé soutěže a díky tomu jsme splnili jeden z výše zmiňovaných cílů a 2.ligu udrželi.

Druhý, možná i cennější cíl, se nám také podařil zvládnout. Kluci vytvořili tým, bojovali jeden za druhého a když bylo co, dokázali to i společně jaksepatří oslavit .

Všem hráčům i realizačnímu týmu přejeme do nové sezóny hodně energie, nadšení, sportovního štěstí a radosti ze společné práce .
Realizační tým: Michaela Kaczmarczyková, Petr Pörsök, Roman Kufrik.

 

Společný tým Velká Bystřice – Olomouc:

Rozhovor s trenérem Radkem Flajsarem.
1. Jak byste zhodnotil výkony vašeho týmu v této sezóně?

Výkony týmu se odvíjely od našeho sebevědomí. Do sezóny jsme vstupovali s pokorou, a to se projevilo na výkonech v prvních zápasech, kde právě chybělo to zmiňované sebevědomí. Myslím, že díky poctivé práci celého týmu a pomoci hráčů z extraligy, které jsme měli na hostování, se sebevědomí postupně zvyšovalo a kvalita výkonů rostla. V jarních zápasech jsme si hráči na hostování pomáhali jen zřídka a o to víc mohlo růst sebevědomí našich hráčů. Celou sezónu jsme se mohli spolehnout na výkony brankářů a na kvalitní obranu. Postupně jsme se zlepšovali i v útočné fázi, kde to chtělo chvíli času na sehrání. Myslím ale, že klíčem k úspěšné sezóně byla atmosféra v týmu, která byla neskutečná a byla radost v takové atmosféře pracovat. Věřím, že s výkony, výsledky a celkovým umístěním, nejsem spokojen pouze já.

2. Který okamžik sezóny byste označil za nejdůležitější a proč?

V sezóně vidím několik klíčových momentů, všechny ovšem měly velmi pozitivní vliv na naše sebevědomí. V prvé řadě jsou to první 3 domácí zápasy, kde jsme nejdříve vybojovali remízu v již ztraceném zápase se Šťáhlavy, poté jsme s přehledem porazili jednoho z favoritů soutěže (Litovel) a v dalším zápase jsme porazili v nádherném zápase, v tu dobu lídra tabulky, Duklu Praha. Po těchto zápasech jsme začali věřit, že můžeme doma porazit

každého. Další důležitý moment bylo první venkovní vítězství v posledním zápase podzimu na Chodově, kde jsme začali věřit, že můžeme začít vozit body i z venku. A v neposlední řadě musím zmínit již jarní utkání v Litovli, které jsme hráli bez extraligových posil, a kluci tohle utkání zvládli skvěle. Tady jsme se ujistili, že i bez kluků z extraligy můžeme porazit kohokoliv i doma, i venku.

3. Jak jste spokojený s přípravou týmu na jednotlivé zápasy?

S tréninkovou morálkou jsem byl velmi spokojen. Kluci měli absenci jen v případě zranění nebo nemoci. Když jsme měli na tréninku dostatečný počet hráčů, nechyběla energie a nasazení a trénink měl výbornou kvalitu. Vzhledem k velkému počtu hostujících hráčů, v době, kdy nás potkaly zranění a nemoci, jsme měli problém s počty hráčů na tréninku. To negativně ovlivnilo výkony v několika zápasech, především ve Vršovicích a v Polance. Negativní vliv nízkého počtu hráčů na tréninku chceme do příští sezóny odstranit.

4. Jaké jsou vaše plány a cíle do příští sezóny? Jaké změny plánujete?

První sezóna dopadla skvěle, ale obhajoba bývá vždy složitější. Takže co se týká plánů a cílů, tak nemáme zatím žádné konkrétní, ale chceme se neustále posouvat ve všech směrech. Budeme poctivě pracovat a uvidíme na co to bude stačit, ale rádi bychom hráli klidný střed tabulky a trápili favority na postup do extraligy. Změny v týmu nějaké budou, a jak už jsem naznačil, tak by měly především znamenat méně hráčů na hostování a tím pádem více hráčů na tréninku. V systému hry chceme i nadále spoléhat na důraznou kvalitní obranu a nadále se snažit o rychlou moderní házenou. V tréninkovém procesu plánujeme přidat další tréninkovou jednotku, a i nadále se postupně přibližovat našemu dlouhodobějšímu cíli.

5. Co byste chtěl vzkázat našim fanouškům na konci této sezóny?

V soutěži jsme zaznamenali jedno prvenství, a to byla domácí neporazitelnost. Ztratili jsme pouze jeden bod, a to za remízu hned v prvním kole. To se nikomu jinému nepodařilo. Jedním z důležitých

faktorů této domácí neporazitelnosti byli naši fanoušci. Byli celou sezónu skvělí a třeba na atmosféru v pohárovém utkání s Karvinou nebo na vítězný zápas s Duklou Praha, budeme vzpomínat ještě dlouho. Jsme mladý klub, hrajeme ve více halách (Velká Bystřice, Olomouc), takže si fanouškovskou obec pomalu musíme tvořit. Věřím, že regionální fanoušci házené, kteří mají rádi moderní házenou, si postupně najdou cestu na tribuny, bez ohledu na to, kde hrajeme. Budeme se snažit prezentovat takovými výkony, abychom je ještě ve větším počtu přilákali na tribuny.


Jak je vidět výše, tak jsme se v klubu rozhodně nenudili. A to ještě nekončíme. Čeká nás společný závěr sezóny a o prázdninách už tradiční Házenkářský kemp, jehož patronem je bývalý reprezentant ČR a vynikající hráč, který působil mimo jiné v nejvyšší německé soutěži 1. Bundeslize. Mimo to se snažíme být aktivní i na kulturně společenské úrovni, naše tradiční Házenkářské šibřinky jsou velmi oblíbenou akcí.

Závěrem bych rád poděkoval všem, kteří pro náš klub dělají ve svém volním čase maximum a bez kterých by to prostě nešlo. Dále všem partnerům, fanouškům a v neposlední řadě také městu Velká Bystřice. Ještě jednou moc díky a věřím, že se uvidíme i v dalších sezónách.

Pavel Vodička -předseda spolku.



 

 

 

O nás

Házená Velká Bystřice je sportovní klub s dlouhou tradicí. Jako jeden z mála oddílů v regionu pokrýváme všechny mužské kategorie.

Novinky

Zpravodaj č. 23/2024

Plakát na 11.9.2024

Plakát na 7.9.2024

Facebook