Zpravodaj č. 17/2014

FINÁLE ŽÁKOVSKÉ LIGY STARŠÍCH ŽÁKŮ

(Karviná: 30.5. – 1.6.2014)

 

Ve dnech 30.5. – 1.6.2014 se uskutečnilo v Karviné finále celostátní soutěže starších žáků Žákovská liga, kam se probojovalo 6 nejlepších týmů z celé České republiky. Pro naše družstvo byl již samotný postup mezi tuto házenkářskou elitu  velikým úspěchem.

Finále se zúčastnila družstva:

  • HCB OKD Karviná
  • HC DUKLA Praha
  • HK Ivančice
  • SSK TALENT Plzeň
  • HBC Jičín
  • SK Velká Bystřice 

Turnaj se hrál systémem každý s každým, 2x20 minut.


Výsledky našeho družstva :

 

SK Velká Bystřice – Dukla Praha                                                      11 : 17 (7 : 6)
V prvním utkání jsme narazili na jednoho s velkých favoritů na celkové vítězství. V posledním našem vzájemném utkání jsme odešli vysoko poraženi. Tento zápas byl však úplně o něčem jiném. Od počátku se hrál vyrovnaný zápas, v poločase jsme byli lepší o 1 gól. V 2 poločase začala soupeři vycházet hlavně střelba z dálky, což bylo rozhodující.


SK Velká Bystřice – Ivančice                                                         23 : 20 (11 : 10)
Velmi vyrovnaný zápas s výborným soupeřem, který jsme dotáhli do vítězného konce.

SK Velká Bystřice – Jičín                                                                 24 : 12 (16 : 6)
V posledním zápase 1 hracího dne  jsme narazili na tým, se kterým jsme v posledním kole prohráli. Na soupeře jsme se připravili dobře po taktické stránce, hráči dodržovali pokyny ze střídačky a již v 1 poločase jsme si vybudovali pěkný náskok. Ve své hře jsme pokračovali i v 2 poločase, zahráli si všichni hráči.

SK Velká Bystřice – Plzeň                                                             25 : 18 (14 : 10)
Druhý hrací den jsme zahajovali se soupeřem, který den předtím po výborném výkonu porazil velkého favorita domácí Karvinou. V zápase s námi potvrdil své kvality, byl to velmi těžký zápas, který jsme odehráli velmi dobře a zaslouženě vyhráli.

SK Velká Bystřice – Karviná                                                            21 : 24 (9 : 13)

V posledním našem vystoupení na turnaji jsme narazili na domácí, kteří v případě vítězství by získali celkové prvenství. Soupeř byl od počátku rychlejší a zaslouženě vyhrál 1. Poločas o 4 góly. Do druhého poločasu jsme nastoupili s odhodláním porvat se o vítězství. Zápas byl až do konce dramatický se šťastným koncem pro domácí. Naši hráči předvedli velmi dobrý a bojovný výkon.

 

FINÁLE ŽL Dukla Ivančice Jičín Karviná Plzeň V.Bystřice Skóre Body Poř.
 Dukla Praha Žákovská liga 23 : 20 24 : 21 19 : 28 22 : 14 17 : 11 105 : 94 8 2.
 Ivančice 20 : 23 Žákovská liga 20 : 20 15 : 18 25 : 19 20 : 23 100 : 103 3 4.
 Jičín 21 : 24 20 : 20 Žákovská liga 15 : 20 17 : 16 12 : 24 85 : 104 3 5.
 Karviná 28 : 19 18 : 15 20 : 15 Žákovská liga 18 : 20 24 : 21 108 : 90 8 1.
 Plzeň 14 : 22 19 : 25 16 : 17 20 : 18 Žákovská liga 18 : 25 87 : 107 2 6.
 Velká Bystřice 11 : 17 23 : 20 24 : 12 21 : 24 25 : 18 Žákovská liga 104 : 91 6 3.


CELKOVÉ  POŘADÍ: 

  1. HCB OKD Karviná                        
  2. Dukla Praha                 
  3. SK Velká Bystřice         
  4. HK Ivančice                          
  5. HBC Jičín
  6. SSK Talent Plzeň

Naši hráči obsadili celkově nádherné 3.místo, což lze považovat ze neskutečný úspěch. V průběhu všech 6 kol této soutěže odehráli mnoho těžkých zápasů. V samotném finále předvedli výborný výkon a po zásluze jsou 3 nejlepší v celé České republice. Všem hráčům týmu patří velký obdiv a poděkování.


Sestava a branky: Routner(br.), Hňátek(12), Maceášik, Prošvic(13), Vodička(1), Souček(1), Spurný(14), Tesařík(12), Tkadleček(17), Dosoudil(2), Buršík, Menšík(34).

Hráči TESAŘÍK a TKADLEČEK byli vyhodnoceni jako nejlepší křídla turnaje, hráč MENŠÍK byl 3 nejlepší střelec turnaje.

Na závěr je nutné poděkovat i přítomným rodičům, kteří si našli čas a cestu povzbudit naše hráče.


 

 

MINIHANDAL CUP HUSTOPEČE
(31.5. – 1.6.2014)

 

Mini starší: Ve dnech 31.5.- 1.6. jsme se, jako loni zúčastnili miniházenkářského turnaje v Hustopečích. Přihlásili jsme tři družstva. Jedno mladší a dvě starší. Turnaje se zúčastnilo ve starší kategorii 12 družstev.
Družstvo starších A hrálo v sestavě: D. Pečínka, V. Pečínka, V. Zedník, T. Juračka, A. Horáček, V. Krempl, P. Markvart
Druhé družstvo starších B tvořili: V. Haderka, K. Salašný, A. Katinger, R. Černý, Š. Slepica a D. Soška.
Hrálo se každý s každým a první zápas jsme svedli proti sobě. Družstvo B zvítězilo  9:5.
Další výsledky družstva A: Prohra s Legatou Hustopeče 13:14, Uherským hradištěm 10:17, Bystřicí pod Hostýnem 9:13, Ivankou při Dunaji 12:14, STM Olomouc 7:15. Remíza s Picardem Senec 10:10 a Porubou 8:8 a výhry nad KP Brno 13:8, Sokolem Telnice 9:8, Horkou n. Moravě 10:8. Nejlepším hráčem a leadrem týmu byl bez debat Mates. Bránil jako drak a v útoku parádně rozehrával a hlavně dokončoval akce. Na spojce mu sekundovali Tomas, který má výšku, parádní střelu, ale chybí mu rychlost a hlavně dravost, věřím, že na tom zapracujeme. Další spojkou a taky brankářem byl Vilda. V bráně to byla bída, bohužel, na spojce to chce rychlejší nohy a nebát se jít do výskoku a střílet. Na křídlech byli hlavně Adam s Vojtou, kde předvedli svůj standartní výkon, v útoku se dařilo zakončovat do brány (většinou :-) a v obraně to měli, oproti výškově převažujícím hráčům, trošku těžší. Patrik s Vojtou Kremplem na sebe vzali odpovědnost brankáře a nebáli se postavit proti soupeři. Bylo to těžké, ale poprali se s tím odpovědně. Zároveň hráli i v poli, kde prokazovali obvyklé výkony. Turnaj byl těžký, jak po fyzické stránce, tak i po té psychické, neboť když se nedaří, je to na každém znát.  Paradoxně nejkrásnější zápasy byly ty proti těm, kteří skončili na prvních příčkách v tabulce. Závěrem doufám, že si i přes „nepřízeň osudu“ si turnaj všichni užili a moc všem děkuji, že to nevzdali a bojovali až do konce.

Družstvo B mělo prohry s Legatou Hustopeče 12:17, Uherským Hradištěm 9:10 a STM 8:10. Následovaly remízy s Ivankou při Dunaji a Picardem Senec shodně 13:13. Vyhráli s KP Brno 14:7, Sokolem Telnice 10:8, Porubou 8:3, Bystřicí pod Hostýnem 12:10 a Horkou n.Moravou 12:8. Tahounem družstva B byl V. Haderka - pral se jako o život, zraje z něj výborný hráč. Dobře mu pomáhali A. Katinger i R. Černý. K.Salašný v bráně také zraje v dobrého brankaře a trochu za očekáváním zůstal D. Soška, ale to je jeho drobnou postavou. Měl by víc jíst... Štěpa Slepica potvrdil výkon ze Stupavy. Uhrál si své a bojoval, ale s Davidem - pokud bránili o hlavu větší hráče se logicky neprosazovali.
Turnaj byl velice kvalitně obsazen a soupeři nás mnohdy převyšovali výškově i váhově. Některé zápasy se povedly a některé méně. Vždy na turnajích, pokud obsazujeme více, jako jedno družstvo se snažíme, aby družstva byla vyrovnaná a ne jedno z nejlepších hráčů a pak zbytek. Jenže pokaždé hráči zahrají jinak. Někdy perfektně, někdy hůře. Takže sestava se dává dohromady, ale výsledek není zaručen. Děti nejsou stroje. Celkový dojem z turnaje je výborný, organizace klapala, rozhodčí perfektní, jen některé zápasy se nepovedly tak, jak bychom chtěli. V kategorii mini to ale není třeba brát tragicky, vždyť děti s házenou teprve začínají a mají před sebou ještě hodně dlouhou cestu. Jde o to, aby jich házená bavila a měli ze hry radost. Z každého i prohraného zápasu je potřeba si vzít něco pozitivního.

Konečné umístění mini starší:

1.      UHERSKÉ HRADIŠTĚ
2.      STM OLOMOUC
3.      LEGATA HUSTOPEČE
4.      IVANKA PRI DUNAJI
5.      PICARD SENEC
6.      VELKÁ BYSTŘICE B
7.      BYSTŘICE P. H.
8.      TELNICE
9.      VELKÁ BYSTŘICE A
10.   PORUBA
11.   HORKA N. M.
12.   KP BRNO

 

Mini mladší: Tento víkend jsme odehráli předposlední turnaj v Hustopečích.

Sestava: Eva Horáčková, Šárka Himrová, Láďa Novák, Petr a Pavel Matulíkovi, Štěpán Dvořák, Aleš Čáp, Vojtěch Schaffner.

Do turnaje jsme vstoupili vítězně a pěkným zápasem s Horkou. Do dalších zápasů jsme nastoupili s osobní obranou. Tento způsob hry jsme zatím nepraktikovali a na hře to bylo poznat. Rozhodl jsem se pro tento způsob obrany, protože v něm se každý hráč zdokonaluje v uvolňování jeden na jednoho a hledání si volného prostoru na hřišti. Je to velice náročné na fyzičku a orientaci v prostoru. Družstva, které tento způsob obrany ovládají, nás přehrávají rychlostí pohybu a přehledu na hřišti. Proto i nadále v tomto budeme pokračovat na dalším turnaji. Nejlépe se této herní taktiky zhostily Evička a Šárka ji zdatně sekundovala, a po celý turnaj se zápas od zápasu ještě zlepšovaly. Kluci Matulíci, těm to nešlo tak dobře, ale to bylo dáno slabší fyzičkou, na které zapracujeme v rámci letního soustředění, ale orientace na hřišti jim šla velmi dobře. Jinak jim to šlo velmi pěkně. Štěpán střídal dobré zápasy se slabšími. Někdy mi připadalo, že vůbec neví kde je a z toho zahrál super zápas. No a na konec Aleš a Vojta. Na obou je vidět, že jim tento způsob hry vůbec nevyhovuje. Vojta měl problém, si svého hráče při přechodu do obrany vůbec najít a než se tak stalo tak jsme mířili opět po obdržení branky do útoku. V útoku měl krásné chvíle se střelbou z dálky a nebo po pěkném uvolnění. Aleš ten hýřil pohybem, bohužel jen ve směru do útoku. Do obrany to bylo z jeho strany hodně odfláknuté.
Náš brankář Láďa chytal dobře a někdy si až moc bral obdržené branky, za které on nemohl. Největší náš problém byla střelba. Snad až na dva zápasy si brankář soupeře musel připadat jako lovná zvěř, kdy jsme ho trefovali z jakékoliv pozice přesně do těla, rukou či noh. Zápasy, které jsme prohráli třeba o pět branek, jsme mohli při proměnění všech šancí o pět branek vyhrát. Je na mně, jako trenérovi, abychom srovnali tyto neduhy a na tréninku se na to hodně zaměříme. Za mně obrovská pochvala všem i přes jejich prohřešky, protože zápas od zápasu jsme se zlepšovali. Všichni do zápasů dali spoustu energie a rvali se jako lvi. Navíc začali hrát něco, na co nejsou zvyklí. Někteří budou muset lépe poslouchat co jim trenér říká a pak to bude ok.

PS: pro rodiče. V tomto věku se nehraje a za mne ani nebude hrát za každou cenu na výsledek, ale na to aby po tom co začnou hrát házenou 6+1 byli použitelní všichni hráči. A prosím rodiče, aby jejich první otázka nebyla kolik si dal(a) gólů, kolikátí jste byli, ale jak sis zahrál a jak se ti tam líbilo. Prohlášení před dětmi, ve smyslu, to jste zase dopadli, je nepovzbudí a ani jim nepomůžou k lepším výsledkům a pocitu ze hry. Nikdo z dětí to nekazí schválně a hlavně má také dobré chvíle, které je dobré zdůraznit.

 

SOBOTA 31.5.2014:


Ml. žačky: DHK Zora Olomouc - SK Velká Bystřice                 28 : 11 (16 : 7)

V sobotu naše mladší žačky sehrály utkání na hřišti vedoucího celku soutěže DHK Zora Olomouc. Pří zranění Míši, dlouhodobě chybějící Kristýny a bez Hely s Kačou (které dostaly možnost jet se st. žačkami na mezinárodní turnaj do Prahy) jsme k utkání odjížděli pouze se šesti hráčkami do pole, tudíž jsme museli celé utkání odehrát bez střídání. Holky však zabojovaly a ostudu rozhodně neudělaly. Domácí hráčky vzaly utkání jako přípravu na nadcházející finále házenkářského desetiboje a zkoušely různé herní varianty. Jako pozitivum vidíme především to, že jsme Zoru při její osobní obraně přehráli. Holky si za předvedený výkon zaslouží pochvalu. Prohra o 17 branek vypadá hrůzostrašně, ale jelikož jsme hráli bez střídání je to pro nás přijatelný výsledek.
Sestava: Bílková K., Konečná M.(5), Vláčilová V., Hühnelová A.(2), Nováková J.(1), Hühnelová E.(2), Krejzlíková E.(1)

 

 

NEJBLIŽŠÍ PROGRAM NAŠICH DRUŽSTEV
3.6. doma st.žáci "B" 16:00  s Litovlí
5.6. doma ml.žáci "A"  17:00  s Litovlí
7.6. venku mini st. "A"    9:00  turnaj v Horce n. M. - SUPERFINÁLE
venku mini st. "B"    9:00  turnaj v Horce n. M. - SUPERFINÁLE
8.6. venku ml.žáci "B"    8:30  v Horce n. M.
st.žáci "B"    9:00  v Hranicích
mini ml. "A"    9:30  turnaj v Horce n. M. - SUPERFINÁLE
mini ml. "B"    9:30  turnaj v Horce n. M. - SUPERFINÁLE
st.žáci "A"  10:00  v Litovli
ml.žáci "A"  10:30  v Hranicích
muži "B" 11:30  v Litovli
ml.žačky 15:30  v Olomouci s UP

 

03. 06. 2014

 

O nás

Házená Velká Bystřice je sportovní klub s dlouhou tradicí. Jako jeden z mála oddílů v regionu pokrýváme všechny mužské kategorie.

Novinky

Zpravodaj č.12/2024

Zpravodaj č. 11/2024

Facebook