Zpravodaj č. 1/2020

Mini: HANÁCKÝ POHÁR18.-19.1.2020 Kostelec na Hané

Obě naše družstva - mini mladší i starší se zúčastnila mezinárodního turnaje v Kostelci na Hané. Turnaje se zúčastnilo 20 družstev v kategorii mini starší a 12 družstev v kategorii mini mladší.

V kategorii mini starší byla družstva rozdělena do 4 skupin po pěti družstvech. Nás nalosovali do asi nejtěžší skupiny spolu s Náchodem, Telnicí, Zubřím B a Litovlí. Hrálo se 2x8 minut.

V sobotu jsme v 16 hodin hráli první zápas s Náchodem. Byl to v podstatě první zápas, kdy naše družstvo bylo tuto sezonu v plné síle. První poločas byl vyrovnaný i když jsme pořád dotahovali 1-2brankové manko. Ve druhém poločase se soupeř utrhnul na 4 branky a vypadalo to špatně. Nakonec jsme prohráli po zbytečných chybách a hlavně neproměňováním vyložených šancí o tři branky. Soupeř byl silově a výškově vyspělejší. Ale pokud bychom dávali šance, které jsme zahodili - výsledek mohl být jiný.

V dalším zápase jsme vyfasovali Telnici. Kluci byli nabuzení a v prvním poločase vyhrávali už o tři branky a dostali soupeře pod tlak. Bohužel ve druhém poločase opět neproměňováním vyložených šancí soupeř srovnal a vybudoval si tříbrankový náskok.Ten jsme postupně snížili, ale už nedotáhli zápas do vítězného konce. Byla z toho prohra o jednu branku. Tím naše sobotní účinkování skončilo. Večere, sprcha a ve třídě, kde jsme spali společně s mladšími jsme promítali na dataprojektoru film.

Ráno v neděli nás čekal ještě boj ve skupině a pak podle pořádí zápasy o celkové umístění. První soupeř - Zubří B jsme trochu změnili taktiku a v bráně udělali změnu. Kluci zahráli lepší zápas, než v sobotu a po zásluze vyhráli. Další soupeř byla stále se lepšící Litovel. Od začátku jsme hráli v pohodě, kluci si nabíhali a pohyb po hřišti se lepšil zápas od zápasu. Po celý zápas jsme vedli o 3-4 branky a po zásluze nakonec vyhráli. Tím naše účinkování skončilo a my se umístili na 3.místě a hráli o 9-12 místo.

Čekali na nás soupeři: Zubří A, Velké Meziříčí a Dukla Praha.Všechny zápasy měly podobný průběh. Kluci se zlepšovali zápas od zápasu a postupně všechny soupeře porazili. Přes 2 prohry a 5 výher na nás zůstalo 9.místo.

Potvrdilo se známé heslo - není důležité zvítězit, ale zúčastnit se. To pro nás platilo stoprocentně. Na tréninku se děti nevybičují k maximálním výkonům a na takových to turnajích je to něco jiného. Bylo vidět, jak se všichni lepší zápas od zápasu. Herně je to opět posunulo o něco výš.

Turnaj s vyhlášením skončil v neděli v 16:50 a my se rozjeli domů. Kluci toho měli plné kecky a usínali po cestě v autě.To je důkaz, že v zápasech odevzdali všechno.

Turnaje se zúčastnili: Vojta Urban, Kryštof Potůček, Radim Koreczki, Matěj Schneider, Tom Tomanec, Štěpa Muller, Denis Miklík, Dominik Skopal a Kryštof Flasar.

 

V kategorii miniházená 2011 a mladší se mezinárodního turnaje o “Hanácké pohár 2020” v Kostelci na Hané účastnilo celkem dvanáct týmů.

První den turnaje bojovali týmy ve dvou skupinách. Naše družstvo se postupně utkalo ve skupině se Sokolem Sokolnice, TJ Sokol Kostelec n/H - modří, HKM Šaľa (SK), TJ Sokol Prostějov a Dukla Praha.

Z pěti odehraných zápasů v prvním dni turnaje jsme třikrát soupeři podlehli, jednou vyhráli a jednou s domácím výběrem Kostelce - modří remizovali. Umístění z prvního dne nás poslalo do bojů o 9-12 místo.

V neděli ráno hned v prvním raním zápase jsem se potkali s druhým týmem Kostelce na Hané - oranžovýí, které jsem porazili 11:9. V posledním zápasu turnaje o konečné umístění nás čekal soupeř Tatran Litovel. 

Přes velkou bojovnost našich malých házenkářů  jsme bohužel neproměňovali řadu šancí a chybami v obraně jsme tento zápas ztratili. Po sedmi odehraných zápasech ve dvou dnech se náš tým umístil na konečném 10. místě. 

Velmi nás potěšilo, že do ALL-STARS GAMES byla  výbrana naše hračka Barča Jurášková, která nás střelecky turnajem táhla. V sobotním  večerním zápase se takto potkalo 10 vybraných hráčů, kteří proti sobě odehráli exhibiční zápas.        


Sestava Veké Bystřice: Julča Zichová, Nela Beinelová, Anička Fantová, Barča Jurašková, Maťa Miller, Kuba Tlačbaba, Adámek Tomanec, Adámek Barvíř. 

 

Mladší žačky: Turnaj v Jindřichově Hradci18.1.2020

V pátek 17. ledna odpoledne se družstvo „Žaby – mladší žačky Velké Bystřice“ vydalo na jednodenní turnaj do Jindřichova Hradce. Ten se sice konal až v sobotu, ale místo turnaje bylo vcelku daleko, proto jsme jeli 4 auty už v pátek. Důvodem účasti na tomto turnaji bylo vyplnit dlouhou pauzu do zahájení jarní části sezony, utužit kolektiv, nasbírat nové herní zkušenosti a prověřit fyzickou kondici hráček. Naše výprava čítala 11 házenkářek ročníků narození 2007 až 2009 (10 do hry a 1 brankářka), 2 trenéry (Luboše a Jirku), 4 řidiče a ještě další 2 maminky jako fanynky (+ 1 žaba).

Vybaveni házenkářským oblečením, spacáky a karimatkami jsme se naskládali do aut a v pořádku se dopravili do Hradce. Hned po příjezdu jsme vyzkoušeli místní bazén s několika atrakcemi a slanou vodou. Holky se vyblbly a vyhládly.
Ubytovali jsme se na skautské ubytovně nedaleko sportovní haly. Večeře proběhla v hlavní klubovně, měli jsme pizzu. Po večeři jsme se společně krátce prošli večerním Hradcem a v místním sportovním baru shlédli v telce část utkání Mistrovství Evropy mužů. Naši sice nehráli, ale i tak holky asi pochytily nějaké herní taktiky. Protože na druhý den to teda byla házenkářská jízda.


Krátká porada dospěláků uzavřela den a také noc ve skautském stylu byla fajn.

A máme tady den D. Holky se inspirovaly heslem, které přečetly na stěnách klubovny. To hlásalo BUĎ PŘIPRAVEN! Takže, ještě než jsme ráno vyrazili společně na halu na první zápas, celý hráčský tým měl upletené krásné dva copy. To je příprava! Před tím jsme ovšem vydatně posnídali (děkujeme mamince Janě za výborné štrůdly).

V turnaji nás čekaly 4 zápasy o hrací době 2x 15minut. Účastnilo se celkem 5 týmů: Jindřichův Hradec A a B, České Budějovice, Slavia Praha a Žaby. Systém každý s každým. Rozpis ukazoval, že vždy jeden zápas hrajeme a jeden odpočíváme. Tento systém je výhodný v tom, že není prostor pro vychladnutí, ale nevýhodný v tom, že není prostor pro výživný oběd.

Když jsme dorazili do moderní haly, hrál se zrovna první zápas turnaje. Domácí Jindřichův Hradec - Áčko proti Béčku. Většina hradeckých hráček byla vzrůstem spíše velikosti starších žaček, což nás trochu zaskočilo. Ale nebyl čas koukat. Bystřice šla na rozcvičku a pak hned do prvního zápasu.

Náš tým začal zápasem s Českými Budějovicemi. Už poločas naznačil, že to bude pro Bystřici úspěšné utkání. V poločase na ukazateli svítilo 10:6 pro Bystřici. Prostor dostaly všechny naše házenkářky, proběhlo pár hezkých akcí, zkouška signálů, brankařka měla příležitost se rozchytat. Druhý poločas byl sice brankově skromnější, ale neubralo to nic na radosti Žab z vítězství 19:14. A poprvé zazněl společný pokřik na centrálním kruhu hrací plochy. Po prvním zápase domácí diváci obdivně pokyvovali hlavami a celé hale bylo jasné, že Bystřice se tu dnes rozhodně neztratí. Krátká porada, taktické rady od trenérů a jedem dál.

Druhý zápas nás čekalo družstvo domácích házenkářek Jindřichova Hradce B. Bystřice motivována první výhrou a radami trenérů do dalších bojů v pohodové atmosféře zvládla i tento zápas. Poločas 7:3 pro nás. Na konečné výhře 12:8 se opět podíleli všechny hráčky. Tým skvěle podržela naše jediná brankařka Evička. Byla za námi polovina turnaje, ale věděli jsme, že teprve přijdou zápasy s mnohem těžšími soupeři.

Ve třetím zápase nastoupily Žaby s domácím Áčkem. Pohybově, herně i výškově nás Jindřichův Hradec na první pohled převyšoval. Ale! K milému překvapení fanoušků Velké Bystřice i trenérů, holky vstoupily do utkání naprosto odvážně! Poctivá obrana, tah na branku, nebojácnost, chuť hrát a bojovat, toto vše bylo vidět. Poločas 6:6. Tribuny v napětí, jak to dopadne. V tomto zápase dávali

trenéři většinu prostoru zkušenějším hráčkám, protože se hrálo opravu rychle a oba týmy se praly o každý míč, každý kousek hřiště. Rozhodčí měli zápas pod kontrolou, pískali spravedlivě. Hrálo se tvrdě, ale naštěstí většinou čistě. I tak schytaly Žaby nejednu ránu. Fyzické síly také začaly docházet. Smůlou bylo zranění Aničky Vážky, kterou úder do hlavy a nosu na posledních 5 minut vyřadil ze hry. Minutu před koncem vedlo družstvo Hradce 12:11. Pár vteřin před koncem se sice míč ocitl v brance soupeře, ale nebyl uznán, protože padl po odpískání faulu. Prohra 11:12 naše holky rozesmutnila, ukáplo i pár slziček. Ale bylo to skutečně krásně odehráno. Nezbylo než po tomto zápase holky jen a jen chválit. Toho se perfektně zhostili trenéři, holky uklidnili a namotivovali na závěrečný zápas.

Ve čtvrtém zápase nastoupily Žaby proti týmu Slavie Praha. Opět házená na vysoké úrovni. Výsledek v poločase 3:4 ve prospěch Slavie svědčí opět o kvalitní obraně Bystřice. Na pohybu i ve tvářích hráček byla postupně vidět čím dál větší únava. Ale rozhodně zápas dohrály se ctí. Proti Slavii nastoupily opět všechny hráčky, což je hlavně pro ty mladší cenná zkušenost. Za konečný výsledek 6:10 pro Slavii se rozhodně nemusíme stydět. Závěrečný pokřik „Žaby, žaby, žaby,…“ se nesl celou halou a všichni viděli, že jsou to opravdu správné baby!

Než se turnaj dohrál do konce, tak se Žaby pobalily, posvačily a už tu bylo vyhlášení. V konečném součtu to bylo pro tým Velké Bystřice krásné 3. místo! Naše hráčka Anička Urbanová byla navíc oceněna jako jedna ze tří nejužitečnější hráček turnaje. Holky mají medaile, pohár a skvělý zážitek z turnaje. Fanoušků Bystřice nebylo mnoho, ale slyšet rozhodně byli.

Cestou zpět jsme se stavili na „pozdním obědě - dřívější večeři“ v Mekáči na dálnici. Holky jakoby zapomněly na únavu a házenu a za radostného švitoření zbaštily všechno do poslední hranolky. Také řidiči a doprovod se občerstvili, aby pak v pořádku i za nepříjemných podmínek na silnicích dopravili celý tým domů. Turnaj považujeme za velice vydařený, všichni si to užili. Ukázalo se nejen to, na čem je potřeba v tréninku zapracovat, ale i to, že máme skvělý tým! Jen tak dál!

 

Souhrn zápasů:

Velká Bystřice - Jindřichův Hradec B                         19 : 14
Velká Bystřice - České Budějovice                             12 :   8
Velká Bystřice - Jindřichův Hradec A                         11 : 12
Velká Bystřice - Slavia Praha                                          6 : 10

 

Sestava: Marešová Evča, Buriánková Valča, Hadačová Beátka, Zichová Kájka, Vážanová Anička, Škvorová Pavča, Laufová Nikča, Laufová Nelča, Krutilová Terka, Jedenástíková Anička, Urbanová Anička

Pořadí:          1. Slavia Praha
                       2. Jindřichův Hradec A
                       3. Házená Velká Bystřice
                       4. Lokomotiva České Budějovice
                       5. Jindřichův Hradec B

 

Mladší žáci: Turnaj v Trebišově17. – 19.1.2020

                         Turnaje se zúčastnilo sedm družstev ze čtyř států. Hrálo se systémem každý s každým
2 x 20 minut. V pátek jsme po sedmihodinové cestě dorazili do cíle a ubytovali se na internátě. Hned poté nás čekalo první družstvo.


Velká Bystřice - THA Martin                                          10 : 22
Kluci z Martina, kteří u nás na podzim vyhráli turnaj SMVB CUP své kvality potvrdili. Bohužel se nám hledá těžko něco pozitivního, vypadali jsme jak začátečníci a snad jen Tomáš Janalík odvedl dobrou práci v brance. K tomu všemu bylo po cestě špatně Bolkovi, takže do záasu vůbec nenastoupil. Druhý den brzký budíček, snídaně a přesun do Sečovců, kde turnaj pokračoval. Nás hned z rána čekal domácí tým.

Velká Bystřice - ŠK Zemplín Trebišov                                   11 : 20
První poločas podobný předešlému zápasu. Balony nám padali, branku jsme netrefovali. Velkou měrou tomu přispívalo to, že kromě nás všechna družstva vydatně lepila. Ve druhé půli už si kluci zvykli, srovnali s domácími krok a tuto část zápasu vyhráli. Přes celkovou prohru jsme byli optimističtější. Dařilo se Pospovi v pivotu, začala fungovat i obrana.

Velká Bystřice - HCM Bardějov                                    16 : 8
Tady už kluci hráli výborně. Předváděli kolektivní výkon. Střelecky se dařilo Maxovi a neúnavný byl David Čáp. Před dalším těžkým zápasem s maďarským Debrecénem jsme se přesvědčili, že kluci házenou hrát nezapoměli.

Velká Bystřice - Debrecén Sportcentrum                  19 : 18
Tak tady jsme body nečekali, ale celý zápas jsme vedli a nakonec vyhráli. Matteo s osmi brankami byl mužem utkání, sedm branek přidal David Čáp. Branku zavřel Tomáš Janalík a celý tým má pochvalu za bojovný výkon.

Velká Bystřice - TATRAN Prešov                                15 : 18
V posledním sobotním zápase, který se hrál ve večerních hodinách už byla na našich hráčích patrná únava. Přesto jsme třicet pět minut vedli a zápas jsme ztratili až v posledních minutách. Kluci to nesli těžce a došlo i na slzičky, přesto všem velká pochvala za předvedený výkon. Na křídle opět řádil Matteo a Ríša si stála držel vstřelenou branku na zápas.
K poslednímu utkání turnaje jsme nastoupili v neděli v 9:00 a soupeřem nám byl rumunský tým.

Velká Bystřice - Baia Mare                                             22 : 15
Kluci si s rumunskými hráči vytvořili „družbu“ hned na začátku turnaje a navzájem si fandili. Teď hráli proti sobě a vítězně jsme z toho vyšli my. Excelentní výkon podal v brance Pepa Zborek. Na křídle vymetal vinkly Honza Charvát. O vstřelené branky se podělilo hned sedm hráčů, nejvíce David, Míra a Matteo. Celkové čtvrté místo bereme jako úspěch v takové konkurenci. Kluky chválíme za předvedené výkony, i když je co zlepšovat a pořadatelům děkujeme za pozvání za skvěle zorganizovaný turnaj.

Hráči (branky): T. Jančík (br), J. Zborek (br), D. Čáp (28), M. Cartelli (21), M. Pospíšil (17), M. Hloušek (12), j. Charvát (4), M. Petr (5), R. Šmíd (4), M. Palka (2), T. Dosoudil, R. Čepko, B. Chaloupka.


Konečné pořadí:       1. ŠK Zemplín Trebišov
                                   2. THA Martin
                                   3. TATRAN Prešov
                                   4. HÁZENÁ Velká Bystřice
                                   5. Debrecén Sportcentrum
                                   6. Baia Mare
                                   7. HCM Bardějov

 

O nás

Házená Velká Bystřice je sportovní klub s dlouhou tradicí. Jako jeden z mála oddílů v regionu pokrýváme všechny mužské kategorie.

Novinky

Plakát na 27. - 28.4.2024

Zpravodaj č. 13/2024

Facebook