Zpravodaj č. 7/2020

Do podzimní házenkářské sezony vstoupí naši bystřičtí muži pod vedením nového trenéra, pana Pavla Tkadlečka.

 

Staronový bystřický trenér nám zodpověděl pár otázek:

✅V kolika letech a kde jste začínal s házenou?
Házenou jsem začal hrát jako minižák roce 1982 až do roku 1994 za TJ Sigma Opava. V roce 1994 jsem se přestěhoval do Libavé, kde jsem v roce 2001 založil oddíl házené, který tam působil až do roku 2008. Poté jsem začal působit jako trenér mladších žáků ve Velké Bystřici.

✅Velká Bystřice byla tedy jasná volba?
Ano. Z Libavé je nejblíže, práci s mládeží v žákovských kategoriích ve Velké Bystřici měli a mají na výborné úrovni a tak nebylo co řešit. Navíc bystřičtí měli v té době velmi silný ročník kvalitních hráčů nar. 1999/2000 stejně jako na Libavé, tak příchodem asi 4-5 hráčů z libavské kliky, vznikla jedna další úspěšná generace.

✅Jaké máte vzpomínky na své dřívější trenérské působení v klubu Házená Velká Bystřice?
Ne vždy to bylo jednoduché a zalité sluncem. Ale dnes už vzpomínám jen na ty lepší věci a úspěchy. Kluci vybojovali vícemistra republiky starších žáků pro rok 2014. Výborný výsledek a skvělá práce celé party, se lvím podílem druhého trenéra Boba Menšíka. Potom hoši dvakrát vybojovali nejvyšší soutěž dorostu, ve které předváděli dobré výsledky. Na tuto dobu vzpomínám asi nejraději, na atmosféru v týmu, která byla super i na spolupráci se svými dvěma vedoucími Jardou Lounem a Petrem Kloboučkem.

✅S jakými ambicemi se vracíte na trenérský post do Velké Bystřice?
Já vnímám ten výborný výsledek z té nedohrané sezony a sílu celé té party, takže říct, že nemyslím na bednu, by bylo asi pokrytecké.

✅Co rozhodlo o tom, že jste přijal nabídku trénovat muže?
Když jsem v roce 2018 končil u staršího dorostu, potřeboval jsem si po těch 17ti letech trénování odpočinout, srovnat si věci v hlavě a nabrat inspiraci a sílu do další trenérské práce, proto jsem také nabídky z Bystřice nebo jiných klubů dosud odmítal.
Když mě letos koncem května oslovil předseda oddílu Pavel Vodička dlouho jsem přemýšlel a nakonec jsem nabídku přijal.

✅Co říkáte na současný hráčský kádr?
Já samozřejmě ty kluky znám. Je tam pár pro mě nových jmen, ale kostra týmu je stejná. Je tam celá řada starších zkušených hráčů, se kterými se znám již z minula -Vydra, Wolf, Mužík, Švébiš nebo Kubis, ale jsou tam i výborní mladí hráči, kteří už ve svém věku patří k tahounům mužstva a předvádí výborné výsledky jako je např. Dobeš nebo Souček.

✅Uvažujete o posilách a máte představu na čem je potřeba zapracovat?
Samozřejmě. O tom musí uvažovat každý trenér. Chci celkově zrychlit a zagresivnit hru a k tomu potřebuju mít na každém postu vyrovnanou dvojici hráčů jak herně tak zejména fyzicky. Chci herní zátěž rozložit na více hráčů, protože hrát 60 minut rychlou házenou v 7 lidech prostě nejde. Chci dát šanci hráčům, kteří nebyli v minulých letech tak vytížení, byť hráčské kvality u nich bezesporu jsou. Někteří zkušení hráči odešli, ale jsou v jednání noví a pokud by to všechno vyšlo, mohla by to být hodně zajímavá sezona.

✅Jaký máte cíl v nadcházející sezóně 2020/2021?
Ten výsledkový už jsem zmínil. Ten druhý cíl - chci mít s klukama v týmu přátelskou pohodovou atmosféru. Pokud se na trénink a zápas těšíte, chcete spolu být, vítězit, zvládnete i ty těžší chvíle , jinak to nemá smysl..

✅Naši muži jsou po podzimní sezoně s 21. body na druhém místě prvoligové tabulky. Jak vidíte případný postup do extraligy?
A je ta otázka tady, tak nějak jsem tušil, že přijde. Víte, když to celé vnímáte v delším časovém kontextu, tak Bystřice už po extralize sahala před 3mi lety za trenéra Veřmiřovského. Bohužel to nevyšlo v posledním zápase se Strakonicemi minulou sezonu opět druhé místo a smolně ukončená sezona, kvůli trošku jinému soupeři, k tomu nově opravená hala - moc bych extraligu Velké Bystřici přál.
Jestli by to mohlo být už tuto sezonu, to se uvidí. Jedna věc je vybojovat 1. místo a uspět v baráži a úplně druhá věc je hrát obstojně extraligu.

✅Který tým v tabulce považujte za nejtěžšího soupeře?
Tady neřeknu asi nic překvapivého. Budou to soupeři z čela tabulky s extraligovými zkušenostmi Strakonice a Litovel, ale i Chodov nebo Zlín budou velmi těžkými soupeři, nikoho nemůžeme podcenit a musíme to tlačit na plný plyn od začátku sezony až do konce.

✅ Kdy začne a jak bude probíhat letní příprava?
Začneme tak jako většina prvoligových týmu od začátku srpna. Fyzické testy, zvyšování fyzické kondice, přáteláky a turnaje, to co se praktikuje snad asi všude. Hráči mě znají ví co asi přijde, proto věřím, že fyzickou přípravu v červnu a červenci nepodcení.

✅Jaký je váš oblíbený domácí a zahraniční tým?
V posledních letech mě nejvíce oslovila hra Plzně, ze zahraničních týmů se rád podívám na bundesligové týmy Rhein-NeckarLowen nebo Flensburk.

✅Kdo je váš top hráč v ČR i zahraničí?
Mě se vždy líbili drzí hráči s obrovským herním přehledem jako je např. karvinský Michal Brůna , ale také bojovníci co se nebojí jít do mlýnice pro nějaký ten úder jako je např. Babák nebo Bečvář a těch zahraničních těch by bylo.

✅Máte trenérský vzor?
Z historie jednoznačně Jiří Vícha v současné době mám velký respekt před trenérskou prací pánů Miky a Tonara st.

✅Co na staronové angažmá ve Velké Bystřici říká rodina?
To je spíš otázka pro ně, ale moje manželka už za ty roky ví co to obnáší a abych byl upřímný, moc nadšená nebyla. Nicméně, ale o mém rozhodnutí ví a respektuje ho…

Děkuji za rozhovor a přeji ať se daří v nadcházející sezoně Vám i našim mužům!

Autor: Kamila Petrová
 


Pavel Tkadleček 

 

SOBOTA 7.3.2020 Mladší žáci: Přípravný turnaj ve Velké Bystřici

 

Mladší žáci A a B změřili síly v přípravném turnaji v sobotu 6. června na domácí palubovce s družstvy SK Žeravice a HBC Olomouc:

Hodnocení trenéra A družstva Petra Součka: 
Po koronavirové přestávce, jsme konečně mohli poměřit své síly na hřišti. Na domácí půdě jsme pořádali nesoutěžní turnaj mladších žáků, za účasti našich dvou družstev, Žeravic a HBC Olomouc.
\r\n\\r\\nDružstvo A bylo složeno povětšinou z pokročilejšich hráčů. Všechny tři zápasy kluci vyhráli. Ve hře byl vidět posun v rychlosti, souhře, ve hře s pivotem i proměňování šancí. Potěšující je především bezvadná parta, tvořená hráči obou týmů, i když ve vzájemném zápase si kluci nic nedarovali.


Hráči (branky) družstva A: T. Janalík (br), A.Bartoník(10), M. Cartelli(9), M.Hloušek(4), M.Palka(7), D.Čáp(6), T.Tomanec(1), M.Pospíšil(8), M.Petr(1), B.Chaloupka(9), M.Papoušek(1).

 

Hodnocení trenéra B družstva Maria Cartelliho: 

Po delší době jsme si opět zahráli. V prvním zápase proti HBC Olomouc jsme zaspali začátek, ale kluci bojovali až do konce, kdy v poslední vteřině jsme vyrovnali na konečný stav 12:12.  Další zápasy proti Bystřici A, proti Žeravicím jsme prohráli, nicméně hráče chválím za bojovnost a odvahu, když v prvním poločase při osobní obraně drželi krok proti o dva až tři roky starším protihráčům Turnaj nám ukázal, na čem máme dále pracovat.

 

 

O nás

Házená Velká Bystřice je sportovní klub s dlouhou tradicí. Jako jeden z mála oddílů v regionu pokrýváme všechny mužské kategorie.

Novinky

Zpravodaj č.12/2024

Zpravodaj č. 11/2024

Facebook